Ponedjeljak, JUNE 18, 2018

Gdje trošimo svoje vrijeme ?


Koliko imamo vremena za rad za Allahovu vjeru? Po hadisu Resulullaha s.a.w.s. prosječan vijek našeg ummeta je 60 - 70 godina.

Ako podjelimo dan na tri osmice, 8 x 8 x 8 = 24 h, uvidjet ćemo da smo u prvih 21 godinu života, 7 godina proveli u spavanju, drugih 7 godina u školskim obavezama i preostalih 7 godina u aktivnostima po vlastitom izboru! Danas musliman u najboljem slučaju postaje svjestan da treba da radi za islam sa svojih 20-tak godina.

Što znači da nam ostaje nekih 40-tak godina za rad. Ako od tih godina oduzmemo svakodnevnih 8 sati spavanja a to je 1/3, znači da nam ostaje oko 26 godina vremena. Ako dalje oduzmemo još 8 sati koje ćemo trošiti na sticanje nafake, a to je još jedna trećina znači da nam ostaje, u najboljem slučaju, oko 13 godina vremena koje ćemo utrošiti na svoje porodice, rodbinu, prijatelje i niz drugih plairanih ili neplaniranih situacija. Koliko nam ostaje neto vremena za ozbiljan rad za Allahovu vjeru??

Pođimo sa pretpostavkom da ćemo doživjeti 60-tu ali računajmo i na to da to i ne mora biti tako.

Sad i ovdje ako ne budemo imali jasne planove za islamski rad, jasne projekte i jasne ciljeve bojim se da ćemo okončati ovaj život kao što to rade mnogi.

Ono sto je upečatljivo iz ponuđenog dijagrama je slobodno vrijeme omladine, koje u prosjeku broji oko 90 sati u sedmici. Trebamo se ozbiljno zapitati sta biva sa tim fondom od ogromnih 90 sati vremena?

U što biva uloženo?

Koliko od tog vremena biva investirano npr. u čitanje?

Koliko bačeno i upropašteno?

Ne pretjerujemo kada kažemo da tajna uspjeha, na oba svijeta (dunjaluk i ahiret), leži upravo u mudrom investiranju iznad definisanog slobodnog vremena i obrnuto!Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

POSJETITE MINBER.BA