Srijeda, JUNE 20, 2018

KAKO JE SEHURIO ALLAHOV POSLANIK


sehur_(DESET VJERODOSTOJNIH HADISA O VRIJEDNOSTI SEHURA)

Pošto tokom mjeseca ramazana  svakog dana sehurimo i iftarimo, lijepo je da se podsjetimo na to da vjernik treba da upotpuni svoj post tako što će sehuriti, zbog svih vrijednosti koje su spomenute o sehuru.

O sehuru i vrijednosti sehura bilježe se mnogi vjerodostojni hadisi, a jedan od tih hadisa dovoljan je da čovjek nikada ne izostavi ustajanje na sehur.

U ovom tekstu naveset ćemo samo nekoliko vjerodostojnih hadisa o sehuru.

Opširnije: KAKO JE SEHURIO ALLAHOV POSLANIK

 

10 GREŠAKA PRISUTNIH KOD VELIKOG BROJA POSTAČA


GRESKE_POSTACA

(ČUVAJTE SVOJ POST)

Kazao je Huzejfe, r.a.: ”Ljudi su pitali Allahovog Poslanika o dobru, a ja sam ga pitao o zlu, bojeći se da me ne zadesi.“ (Buharija)

Na osnovu spomenute formule mi ćemo kroz ovaj tekst, kratko i bez detaljnijih pojašnjenja, ukazati na neke greške koje čine postači u toku posta, ne znajući da ih to može skupo koštati ili u najmanju ruku da to bude razlogom propuštanja velikih nagrada.

Opširnije: 10 GREŠAKA PRISUTNIH KOD VELIKOG BROJA POSTAČA

 

OSNOVNI PROPISI RAMAZANSKOG POSTA


ramazan-sarajevo-facebookKaže Uzvišeni Allah: "O vjernici! Obaveznim vam je učinjen post, kao što je obaveznim učinjen onima prije vas, da biste bili bogobojazni." (El-Bekara, 183.)

Post znači sustezati se radi Allaha od jela, pića, i udovoljavanja spolnom nagonu u danima ramazana od početka zore do zalaska sunca.

Post ramazana je stroga obaveza-farz svakom pametnom i punoljetnom muslimanu i muslimanki koji nije putnik i ženi ukoliko nije u hajzu (menstrualni ciklus) ili nifasu (postporođajno krvarenje).

Opširnije: OSNOVNI PROPISI RAMAZANSKOG POSTA

   

ŠTA ZNAČI DOŽIVJETI RAMAZAN ?


ramazan-Mnogi i nisu svjesni šta to znači doživjeti mjesec ramazana. To nam najbolje pojašnjava sljedeći hadis.

Ebu Selema Abdurrahman prenosi od Talhe b. Ubejdullaha, radijallahu anhu, da su dva čovjeka iz Belijja koji su zajedno primili islam, došli kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem,. Jedan od njih dvojice se više trudio i bio vredniji u činjenju dobrih djela. On je izašao da se bori na Allahovom putu i poginuo kao šehid. Drugi je živio još jednu godinu i umro.

Opširnije: ŠTA ZNAČI DOŽIVJETI RAMAZAN ?

 

Ovu dovu nemoj nikada izostavit - mr.Elvedin Pezic ( VIDEO )


zikrike„Allahumme e'inni 'ala zikrike ve šukrike ve husni 'ibadetike“ – „Gospodaru moj, pomogni me u tome da Te spominjem, da Ti se zahvaljujem i da Ti na najljepši mogući način robujem!“ (Sunen, Ebu Davud, br.1524.)

Opširnije: Ovu dovu nemoj nikada izostavit - mr.Elvedin Pezic ( VIDEO )

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

POSJETITE MINBER.BA