Utorak, Svibanj 22, 2018
tekstovi_logo

Što alkohol zapravo radi vašem tijelu?


alkoholKratkoročno gledano od alkohola imamo jak mamurluk, umorni smo i ne izgledamo dobro, no što alkohol čini tijelu na duge staze je daleko ozbiljnije.

Alkohol s vremenom napada sve vitalne organe (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Rak dojke i usne šupljine, bolesti srca, moždani udari i ciroze jetre samo su neke od posljedica, no tu su i posljedice na mentalno zdravlje, pogoršanje pamćenja i oslabljena plodnost. Liječnici su opazili da alkoholičari imaju problema s probavom, na njihovom nateknutom licu pojavljuju se mrlje, imaju problema sa spavanjem, a kod žena je pojačano nakupljanje celulita.

Dr KJ Patel je istražujući utjecaj alkohola na miševe došao do važnih zaključaka. Naime, samo jedna doza alkohola bila je dovoljna da u genomu fetusa dođe do raznih anomalija, a samo tri pića na dan snažno povećavaju mogućnost obolijevanja od raka. Jedna prošlogodišnja studija pokazala je da je, kad se uzme u obzir utjecaj na pojedinca i društvo, alkohol daleko opasniji od heroina i cracka, kao i od kokaina i duhana jer je u daleko široj upotrebi.

Postavlja se pitanje koliko se zapravo smije popiti alkohola, a da tijelu ne šteti. Prije se smatralo kako žene ne bi smjele popiti više od dva pića na dan, a muškarci do četiri, no liječnici upozoravaju kako su bezopasne količine alkohola daleko manje. ‘Ne možemo ljudima sa sigurnošću reći koliko netko smije popiti, no ono što znamo jest što manje pijete, manja je mogućnost da obolite od neke bolesti. Ljudi vole popiti čašicu alkohola, no moraju biti svjesniji o kakvom se riziku zapravo radi’, kazala je za BBC ravnateljica Instituta za alkohol Katherine Brown.

(kip.ba)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA