Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
tekstovi_logo

Pojava lažova koji su se predstavljali kao vjerovjesnici


novi_vjerovjesnik

 Jedan od predznaka sudnjeg dana je i pojava lažljivaca i prevaranata koji će se predstavljati kao novi vjerovjesnici, šireci nered I izazivajući smutnju sa svojim podvalama. Ovih će prevaranata biti tridesetak, kako nas je obavjestio Poslanik, sallallahu alejhim ve sellem. Prenosi se da je rekao: “Neće nastupiti Sudnji dan dok se ne pojave lažljivci, prevaranti njih blizu tridesetak, svaki od njih će govoriti da je Allahov poslanik.”(Bilježi imam buhari.)

 

Ovaj se predznak obistinio, već se pojavio veliki broj ovih prevaranata, I to odma nakon dolaska islama. A ima ih I u novije vrjeme, I vjerovatno će ih biti još, sve dok se ne pojavi posljedni naj veći lažać, ćoravac Dedždžal, da nas Allah učuva njegova iskušenja. Jednom se Allahov Poslanik, sallallahu alejhim ve sellem, obraćao skupu muslimana, pa im je rekao: “Uistinu, neće nastupiti Sudnji dan dok se ne pojavi trideset prevaranata, posljedni od njih je ćoravi lažov.” (Biljaži imam Ahmed sa ispravnim lancem prenosilaca.)

 

A Sevdah, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “ Neće nastupiti Sudnji dan dok se plemena iz moga ummeta ne sastanu sa idolopoklonicima I dok ne počnu obožavat kumire. I zaista će se u mome ummetu pojaviti trideset lažljivaca, svaki od njih se umislio da je vjerovjesnik, a ja sam pečat svih vjerovjesnika – nema vjerovjesnika nakon mene.” (Bilježe ga Ebu Davud I Tirmizi, a hadis je vjerodostojan.) Također je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, najavio da će se pojaviti dvadesetsedmorica koja će zvati da su vjerovjesnici, četverica od njih bit će žene. Taj nam hadis prenosi Huzejfe, radijallahu anhu, a u njemu stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:”U mom će ummetu biti lažljivaca prevaranata, njih dvadesetsedam, od njih su četiri žene - a ja sam pečat svih vjerovjesnika, nema vjerovjesnika nakon mene.” (Bilježe ga Ahmed I Taberani u El-Kebiru I El-Evsetu, također I Bezzar, sa povjerljivim lancem prenosilaca.)

 

Prevaranti neposredno nakon pojave islamaAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POSJETITE MINBER.BA