Petak, MARCH 23, 2018
tekstovi_logo

Marama štiti kosu


girl_hijabPojedini kozmetičari su proširili glasine koje su se poklopile s prinicipima odjevanja žene-muslimanke. Tvrdili su da je marama jedan od glavnih uzroka opadanja kose kod žene, kao i da narušava njenu ljepotu. Međutim ove tvrdnje su naučno pobijene kao neistinite od strane dva doktora.

Dr. Mayy Es-Samaahi, profesorica Kozmetičke medicine na Ain Shams Univerzitetu, potvrdila je da marama nema negativan efekat na kosu.
 
Naučna istraživanja sprovedena na ženama, od kojih su pojedine nosile maramu dok druge nisu, dokazala su da marama nije povezana sa opadanjem kose kao ni sa njenim takozvanim cvjetanjem.
 
Naprotiv, marama štiti i čuva kosu od vanjskih faktora. Ipak, preporučeno je da marama bude od pamuka jer je on ustvari zdrav materijal koji pogoduje kosi i koži.
 
Dr Mayy Es-Samaahi tvrdi da kosa opada zbog dva razloga.
 
Prvi razlog opadanja kose je nestabilno psihičko stanje, a drugi razlog je opće zdravstveno stanje.
 
Kosa dobiva svoju hranu iz tijela. Dakle, treba jesti dovoljne količine voća, povrća i proteina. Osim toga treba se osloboditi napetosti i brige.
 
Treba voditi brigu o općem zdravlju, bez pretjerivanja u korištenju krema, ulja i šampona, jer oni utiču na kosu. Kosu treba prati samo dva puta sedmično.
 
Dr. Muhammed Nada, profesor dermatologije na Univerzitetu u Kairu, utvrđio je da marama štiti kosu. Vjetar i izravne sunčeve zrake uzrokuju da kosa gubi glatkost, kao i da prouzrokuje njeno blijedilo i krhkost. Također je dokazano da izlaganje kose zraku ne utiče na proces hranjenja kose, jer očito je da dio kose koji je na glavi je beživotna rožnata stanica, dok kosa dobija hranu iz krvnih žila unutar kože, a zdravlje općenito proizlazi iz zdravlja tijela.
 
(akos.ba/IslamBosna.ba)


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ZA SESTRE

POSJETITE MINBER.BA