Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
tekstovi_logo

Slijeđenje tradicije drugih naroda


novina_kod_bosnjakaMeđu najveća iskušenja kojima su iskušani muslimani spada slijepo slijeđenje drugih i osuđeno  poistovjećivanje sa običajima i moralom, u prvom redu jevreja i kršćana, i općenito nevjernika. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da će biti grupa iz našeg ummeta koji će se poistovjećivati sa zabludjelim narodima pripadnicima jebrejstva i kršćanstva, slijepo kopirajući njihove negativne običaje, postupke i način življenja.

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Neće nastupiti Sudnji dan dok moj ummet ne bude slijedio one prije njih, stopu po stopu, korak po korak“. Na to je upitan:“Allahov Poslaniče, jeli Perzijance i Bizantince?“ „A koga bi drugog osim njih!?“- odgovorio je. I zaista, evo obistinilo se gotovo sve našta nas je upozoravao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a desit će se i preostalo, kao što se to nagovještava u hadisu koji prenosi Ebu S'eid el-Hudrij, da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Zaista ćete slijediti običaje onih prije vas, stopu po stopu, korak po korak, dotle, da kada bi oni ušli u gušterovu rupu, i vi bi za njima!“ „Allahov Poslaniče“ upitan je, „jeli jevreje i kršćane?“ „A koga drugog!“- odgovorio je.

Kadi 'Ijjad, rahimehullahu, komentirajući ovaj hadis, kaže da primjeri „stope“ i „koraka“ i „ulaska u gušterovu“ rupu znače povođenje i slijepo slijeđenje.

Slijepo slijeđenje jevreja i kršćana se odnosi na ono što je negativno kod njih, a nikako njihova pozitivna iskustva i dostignuća, posebno iz nauke i općenito korisnih sfera ljudskog života, a što nije u koliziji sa našom vjerom. Pokuđeno slijeđenje je u odijevanju poput njih, u kopiranju njihovih običaja i načinu održavanja društvenih veza, u miješanju i poistovjećivanju muškaraca i žena, u otkrivenosti žene i nenošenju hidžaba, u ekonomskim transakcijama zasnovanim na kamati i drugim haramima i sl.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POSJETITE MINBER.BA