Subota, AUGUST 19, 2017
tekstovi_logo

Slijeđenje tradicije drugih naroda


novina_kod_bosnjakaMeđu najveća iskušenja kojima su iskušani muslimani spada slijepo slijeđenje drugih i osuđeno  poistovjećivanje sa običajima i moralom, u prvom redu jevreja i kršćana, i općenito nevjernika. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, nas je obavijestio da će biti grupa iz našeg ummeta koji će se poistovjećivati sa zabludjelim narodima pripadnicima jebrejstva i kršćanstva, slijepo kopirajući njihove negativne običaje, postupke i način življenja.

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Neće nastupiti Sudnji dan dok moj ummet ne bude slijedio one prije njih, stopu po stopu, korak po korak“. Na to je upitan:“Allahov Poslaniče, jeli Perzijance i Bizantince?“ „A koga bi drugog osim njih!?“- odgovorio je. I zaista, evo obistinilo se gotovo sve našta nas je upozoravao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a desit će se i preostalo, kao što se to nagovještava u hadisu koji prenosi Ebu S'eid el-Hudrij, da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“Zaista ćete slijediti običaje onih prije vas, stopu po stopu, korak po korak, dotle, da kada bi oni ušli u gušterovu rupu, i vi bi za njima!“ „Allahov Poslaniče“ upitan je, „jeli jevreje i kršćane?“ „A koga drugog!“- odgovorio je.

Kadi 'Ijjad, rahimehullahu, komentirajući ovaj hadis, kaže da primjeri „stope“ i „koraka“ i „ulaska u gušterovu“ rupu znače povođenje i slijepo slijeđenje.

Slijepo slijeđenje jevreja i kršćana se odnosi na ono što je negativno kod njih, a nikako njihova pozitivna iskustva i dostignuća, posebno iz nauke i općenito korisnih sfera ljudskog života, a što nije u koliziji sa našom vjerom. Pokuđeno slijeđenje je u odijevanju poput njih, u kopiranju njihovih običaja i načinu održavanja društvenih veza, u miješanju i poistovjećivanju muškaraca i žena, u otkrivenosti žene i nenošenju hidžaba, u ekonomskim transakcijama zasnovanim na kamati i drugim haramima i sl.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI