Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
tekstovi_logo

Lažno svjedočenje


sudnica_svjedocenjeLažno svjedočenje (ar.: šehadetuz-zur) je insinuacija koju čovjek izgovori protiv drugog, svjedočeći da neko ima određeno pravo kod drugog. Ovakva vrsta laži i potvore spada u red velikih grijeha.

Allahov je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“ Hoćete li da vas obavijestim koji su to najveći od velikih grijeha?“ „Hoćemo Allahov Poslaniče,“-odgovorili su. „Pripisivanje Allahu nekog ravnog, neposlušnost roditeljima,“ reče Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pa se ispravi, a sjedio je naslonjen, te doda:“ i zaista, lažno svjedočenje!“ ( Buhari i Muslim)

A to da je lažno svjedočenje i njegovo lakomo prihvatanje od strane ljudi uzelo velikog maha je također predznak Sudnjeg dana, kao što se to navodi u prethodno navedenom hadisu:“ Zaista će se pred Sudnji dan: ...pojaviti lažno svjedočenje.“ ( Ahmed)

Lažno svjedočenje se ne odnosi samo na svjedočenje na sudu ili pred nadređenima, naprotiv, ono je općenito i podrazumijeva i najjednostavnije odnose među ljudima, npr. Na poslu ili na univerzitetu, u porodici itd.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je upozorio i na lažno svjedočenje i uzimanje imetka drugih, lažnom zakletvom i potvorom, rekavši sljedeće:“ Ko spriječi pravo na imetak muslimanu lažnom zakletvom, srešće Allaha, a On na njega gnjevan“, potom je proučio.“ Doista oni koji za obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje kupuju nešto što malo vrijedi, na drugom svijetu nikakva dobra neće imati. Allah s njim neće govoriti“ ( Al-Imran 77)

A od Ebu Umame el-Bahilija, radijallahu anhu, se prenosi da je Resullullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:“ Ko spriječi neko pravo muslimanu svojom zakletvom, Allah će mu odrediti Vatru i zabraniti Džennet“. „ Da li iako se radi o nečemu neznatnom, o Allahov Poslaniče?“- upitan je, pa je odgovorio:“ I ako se radilo o štapiću Araka!“ ( Imam Muslim).

ARKA- je drvo od kojeg se uzima misvak za čišćenje zuba.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POSJETITE MINBER.BA