Četvrtak, Svibanj 24, 2018
kuran

Kako razmišljati o Kur'anu


kuran1Allah nas je počastio Objavom mudrog Kur'ana kako bismo njime izašli iz tmina na svjetlo. Učinio ga je oporukom ljudima. Učinio ga je blagoslovljenim, uputom i lijekom za srca. Nazvao ga je plemenitim i na to se zakleo veličanstvenom zakletvom: "I kunem se časom kad se zvijezde gube, - a to je, da znate, zakletva velika -, on je, zaista, Kur’an plemeniti." (Prijevod značenja El-Vakia, 75-77.)

Uzvišeni nam je naredio da razmišljamo o Njegovim blagodatima i Njegovim ajetima, da razmišljamo o Njegovom stvaranju i vladanju. Sve to zbog postizanja velikog cilja: razmišljanja o Allahovom govoru u plemenitom Kur'anu: "Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili." (Prijevod značenja Sad, 29.)

U ovom ajetu Uzvišeni Allah pojasnio je cilj spuštanja Kur'ana.

Istaknuti učenjak Ibnul-Kajjim, rahmetullahi te'ala alejh, kaže: „Nema ništa vrijednije za čovjeka, za njegov život na dunjaluku i njegovu opskrbu za ahiret, i ništa bolje za njegov uspijeh od proučavanja Kur'ana, dugog razmišljanja o njemu i značenju njegovih ajeta.“ (Medaridžu-s-salikin, 1/451.)

Što se tiče onih koji ne razmišljaju o Kur'anu, koji ne uzimaju pouke sadržane u njemu, takvi su zabranili svojim dušama ogromno dobro. Uzvišeni im poručuje: "A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allah, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti." (Prijevod značenja En-Nisa', 82.)

Uistinu, učenje Kur'ana, razmišljanje o njemu i uzimanje pouka iz njega, mora da bude jedna od osnovnih zadaća u našem svakodnevnom životu. To je veličanstveni razgovor. Nema mu sličnog. Razgovor između Allaha i Njegovih robova, džinna i ljudi. Osnova ovog razgovora jeste plemeniti Kur'an, u kom su sadržane Allahove naredbe upućene svim ljudima i džinnima. Koliko li je samo naredbi koje čekaju na odziv! Koliko li je samo zabrana koje se moraju ispoštovati i ostaviti ono što se njima zabranjuje! Koliko li je samo poučnih priča u kojima je velika pouka i poruka za one koji pouku primaju! Koliko li je samo srca koja žude za smirajom!Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA