Četvrtak, Svibanj 24, 2018
tekstovi_logo

PRETJERIVANJE U HRANI I PIĆU


cevapiBožiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji ne govori po svome hiru, obavijestio nas je u vjerodostojnoj predaji, koju bilježe imam Tirmizi i Ibn Madže, Allah im se smilovao, da je izuzetno loše da čovjek u potpunosti napuni svoj želudac i da mu je dosta količina hrane koja će ga ''održavati'', a ukoliko mora da uzme veću količinu hrane od spomenutoga ili ukoliko ga nadvlada njegova strast i duša, onda neka podijeli svoj želudac na tri trećine: jedna za hranu, druga za piće i treća za zrak. (Bilježi Tirmizi, Ibn Madže, hadis je sahih, vidjeti Sahihu Džami'a Albani broj 5674) Također je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u prethodno spomenutom hadisu ukazao je na nekoliko činjenica:

●  U potpunosti napuniti želudac (''posudu'' kako je došlo u hadisu) mnoštvom hrane predstavlja zlo za ljudsko biće, stoga je savjetovao je da se uzme hrana shodno potrebama organizma.

●  Poslanik je podijelio želudac na tri dijela i obavijestio nas da osoba može uzeti najveću količinu hrane i pića, prilikom nužde, u tolikoj količini koja će ispuniti dvije trećine želuca.

●  Također nas je obavijestio da moramo ostaviti jednu trećinu želuda praznu, odnosno za zrak – disanje.

Moderna nauka dokazala je prethodne činjenice i ova podjela želuca na tri trećine: dvije za hranu i piće i jednu za zrak – disanje, nije uzaludno spomenuta u hadisu, već zbog velike i jasne mudrosti koja je postala jasna u sadašnje vrijeme. Oblici razumijevanja hadisa su sljedeći:

1)  Pretjerivanje u hrani i piću je zlo i opasnost po ljudsko zdravlje. U sadašnjem vremenu, razvijanjem i usavršavanjem preciznih dijagnostičkih sredstava, saznalo se da je ovo zlo prisutno i manifestira se pojavom teških i smrtonosnih bolesti, uzrokovanih pretjeranim jedenjem. Dok su muslimanski učenjaci upozoravali na opasnosti slabe probave i pretjeranoga jela prije mnogo vijekova, oslanjajući se na spomenuti hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, drugi su vjerovali da je pretjerano jedenje korisno i da nije štetno, čak štaviše natjecali su se da ispune svoje stomake hranom i pićem.

2)  Ljudsko održavanje i minimalna potrebna količina hrane. Potrebe za hranom razlikuju se od jedne do druge osobe, ovisno o prirodi njihovog posla, i sa vremena na vrijeme zavisno od samoga pojedinca. S tim da je, uopćeno, ista potreba kod ljudi za kalorijama, čija je količina konstantna i to je ustvari energija koju treba svaka punoljetna osoba kako bi  sačuvala rad vitalnih bioloških procesa unutar tijela, kao što je rad srca, krvotoka i slično. Ukupna količina potrebne energije dostiže dvije hiljade kilograma kalorija,  s tim da se dodatne potrebe za kalorijama razlikuju shodno prirodi posla, tako da, najvjerovatnije, dio hadisa ''zalogaji koji održavaju čovjeka'' ukazuju na tu potrebnu konstantnu količinu kalorija.

3)  Krajnja granica  za popunjavanje želuca je dvije trećine njegovog obima. Najvjerovatnije da je moguće dodatnu potrebu za energijom – kalorijama uvrstiti pod dio hadisa ''i ukoliko bude morao to da radi'' (da jede iznad onoga što mu je dovoljno), pa neka bude trećina za hranu i trećina za piće''. Također se ova dodatna potreba može razumjeti od minimalne do najviše granice koju trebaju radnici teških poslova, s tim da ne prelazi krajnju količinu za hranu i piće ograničenu u dvije trećine.

5)  Ravnoteža u ishrani. Svi naučni krugovi koji se brinu o ishrani i ljudskome zdravlju, ukazuju na obaveznost pridavanja pažnje ravnoteži u ishrani i to između energije koja se troši i koja se unosi u organizam kroz hranu, a hadis jasno ukazuje na tu činjenicu.

6)  Popunjavanje želuca utječe na druge organe ljudskoga tijela. Potpuno zasićenje hranom i pićem dovodi do poremećaja rada srca.

7)  Trećina želuca u potpunosti odgovara količini zraka za disanje.

(Doktor Abdul-Dževad Savi)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ISHRANA

POSJETITE MINBER.BA