Utorak, Svibanj 22, 2018
pokajnici_logo

Blagoslovljeno druženje u Beču - Od Ljiljane do Esme


ljiljanaKaže Uzvišeni Allah: “Ti, doista ne možeš na pravi put onoga koga ti želiš da uputiš, - Allah upućuje na pravi put koga On hoće.“ (El-Kasas, 56).

Da Allah upućuje onoga koga On hoće i na način samo Njemu svojstven, uvjerile smo se moje sestre i ja i ovoga puta u toku našeg trodnevnog druženja u Beču, a koje će mi ostati nezaboravno do kraja života zbog mnogobrojnih blagodati koje su obilježile ovaj blagoslovljen skup.

Zahvaljujem Allahu što nas je spojio u ova tri dana, što je toliki broj sestara povezao neraskidivom vezom ljubavi u ime Allaha čija se jačina osjetila tako snažno kao što odavno nisam vidjela na jednom mjestu i to u džematu u kome se našao i toliki broj sestara koje se nikada ranije nisu vidjele, ili ih ništa nije povezivalo. Nisu pravile razliku između nikaba, hidžaba niti onih koje nisu bile pokrivene... Ponosna sam na ovaj džemat, ponosna sam na moje voljene sestre. Molim Uzvišenog Allaha da ih zaštiti od uroka i zavidnosti. AMIN!

U toku tri dana, obrađanjeno je jako puno tema koje su Allahovom voljom bile motivacija svima nama da prepoznamo prioritete u životu na ovome svijetu. Jedna od tema u kojoj smo pričale o pripremama za meleka smrti i tom prilikom je skoro svaka sestra probala ćefine, a to je Allahovom voljom bilo sebeb da neke sestre prvi puta počnu da klanjaju namaz, neke su se probudile iz duboke depresije, druge su poželile da rade još više dobrih dijela, a klone se loših, treće su bile motovisane da traže halala onima koje su nekad povrijedile, a opet nekima je to bio sebeb da oproste onima koji su njima nepravdu učinili...

U nastavku smo pričali o prolaznosti vremena i razlici između Džehenema i Dženneta, o djelima koja vode u Džennet i onima koja vode u Džehenem, razlici između vjernika i nevjernika itd.

Pred sami kraj drugog dana našeg druženja (nedjelja 02.06.), sve nas je iznenadila informacija da se među nama nalazi žena srpske nacionalnosti koja je cijelo vrijeme sjedila na jednoj stolici odvojena od svih drugih .... Izrazile smo joj dobrodošlicu i rekle da ćemo rado ostati duže koliko god bude bilo potrebno ako je još nešto zanima o Islamu. Ona je ispričala kako je ranije istraživala razne religije,ali da ni u jednoj nije našla smiraj svog srca i odgovore na pitanja koja je zanimaju. Osjetila je da je Islam najbolja vjera jer je to najmlađa vjera... Od muža koji je musliman, a koji klanja samo džumu, nije mogla da sazna odgovore na mnoga pitanja, pa je zvala neke „učene“ osobe (neću da navodim njihova imena) ali su joj „islam prestavili teškim teretom koji je ona mislila da ne može ponijeti„ tako da se ponovo udaljila od želje za Islamom iako je bila svjesna Allaha i stidjela Ga se toliko da je ponekad i mahramu nosila i raspitivala se o mjestima gdje bi mogla da kupi džilbabe i mahrame. Nije znala da je hidžab farz, ali je osjatila stid da hoda bez mahrame...

Ja sam joj objasnila neke detalje o našoj vjeri, znajući da je najvažnije mogla da čuje u toku predavanja, a onda je ona u jednom trenutku rekla da će jednoga dana kada i ona bude muslimanka imati puno prijateljica muslimanki. Objasnila sam joj da ono što joj treba biti najveća motivacija da bude što prije muslimanka, jeste Allahovo zadovoljstvo, jer nakon što postane muslimanka može se nadat Džennetu (o čemu sam u toku predavanja pričala), a ako dođe melek smrti po njenu dušu prije nego postane muslimanka tada joj je Džennet zabranjen, odnosno njeno konačno boravište će sigurno biti Džehenem ( o čemu sam također u toku predavanja pričala). Dok sam izgovarala: “onoga trenutka kada izgovoriš La ilahe ilallah...“ ona je počela da ponavlja za mnom i ja sam prekinula te sam je upitala: “Hoćeš li sada da izgovoriš šehadet i postaneš muslimanka!?“ Ona je potvrdila da hoće i tako je počelo izgovaranje šehadeta u kome su sve sestre učestovale zajedno sa našom novom sestrom muslimankom. Stisak njene ruke u mojoj ruci je bio sve jači, a naši drhtaji i otkucaji srca su kucali istim ritmom. Sestra Merjem je držala njenu drugu ruku ... Desilo sesavim iznenada, upravo onako kako je Allah htio.

Tekbiri su orili džamijom, kao i smijeh i suze naših sestara... Ubrzo je došlo do izbora novog imena. Ja sam predložila da sestri novo ime „nadije“ njen suprug, ali ona je insistirala da to bude odmah, da joj ime nadijemo mi... Nabrajale smo imena, ne sjećam se više koja sam imena izgovarala, ali kada sam došla do imena Esma, ona je rekla: “To hoću, Esma je lijepo ime i kratko!“.

Ponovo je uslijedio smijeh i plač u isto vrijeme. Sigurna sam da nikada nećemo zaboraviti ovaj blagoslovljen dan. Subhanallah, koliko je Allahova milost velika. Mi planiramo, a Allah određuje. Ona nije imala namjeru da dođe na to druženje, ali je muž vidio plakatu na džamiji i čuo od efendije najavu mojih predavanja na džumi, te je prenio da će se družit žene muslimanke, a da ona dođe i samo sjedi po strani. Nijedno od njih nije pomislilo niti jednog trenutka da će se upravo tu noć Liljana vratiti kući kao Esma... Allahu ekber! Allahu ekber! Allahu ekber!

Kada sam izašla sa njom da joj muža zamolimo da ona ostane još malo sa nama sestrama u kantini da proslavimo njen ulazak u Islam, on je razgovarao sa prof. Abdulahom Mujićom koji mu je rekao da bi njegova žene mogla izaći iz mesdžida kao muslimanka, ali on to nije očekivao... Njegova velika radost i iznenađenje kada sam mu rekla da sada ima Esmu umjesto Ljiljane, bila je očigledna.

Ono što je mene posebno dojmilo kod naše sestre Esme, što je odmah nakon što je postala svjesna da je sada muslimanka, osjetila stid zbog toga što je došla u hlačama, stidjela se Allaha i stidjela se nas jer je ubjeđena da žena muslimanka treba iz stida (nije znala da je hidžab farz) da se lijepo pokrije.

Nastavile smo naše slavlje još dugo i sigurno da se takva sreća nije osjetila u tom prostoru otkada je izgrađen. Iskrena ljubav u ime Allaha mojih voljenih sestara koja se vidjela na praktičnom primjeru kroz njihova lica i odnose jednih prema drugima, sigurno da su bile jedan od najvećih podsticaja našoj sestri Esmi. Da ih Allah obilno nagradi i učvrsti još više da rade još jače na Allahovom put. Iskrenost naših nijjeta, Allah je potvrdio, Elhamdulillah, kroz mnogbrojne događaje u toku samo tri dana koja su ličila na vječnost.

Od silnog uzuđenja mene je jako zabolio želudac, pa je sestra Sabina Kuduzović intervenisala infuzijom i lijekovima, da je Allah obilno nagradi i bude joj uvijek na pomoći. Uistinu je to bila najljepša bol koju sam ikad osjetila (uvijek me zaboli na sekiraciju, a ovo je bilo prvi put da doživim takve bolove od sreće).

Nerado smo završile naše druženje te noći i sa nestrpljenjem smo čekale da osvane novi dan što se vidjelo iz sljedećeg (jučerašnjeg) druženja koje je počelo puno ranije nego što smo predvidjele, jer su mnoge sestre došle prije vremena, a među njima je bila i naša sestra Esma....

Subhanallah, njen lik je pokazao kolika je razlika između vjernika i nevjernika. Kolika je razlika u njenom liku, to su sve sestre primjetile. Subhanallah, razlika je očigledna. Elhamdulillah na Allahovoj milosti prema Njegovim slabašnim robovima. Vallahi pored nje treba da se stide sestre koje još uvijek razmišljaju o hidžabu, jer je ona izražavanjem pripadnosti islamu shvatila da je obavezno da ne odgađa sa oblačenjem hidžaba zbog straha od svog meleka smrti. Njena želja za Džennetom je neiznjerna pa molim Allaha da je uvede u njega bez polaganja računa. Amin.

Opisivala nam je sestra svoja osjećanja, svoj smiraj u srcu koji nikada ranije nije osjetila. Rekla je da je prvi put u životu spavala tako spokojno i bezbrižno tako da se cijelu noć nije probudila dok je njen muž cijelu noć bio budan zbog uzbuđenja . Ona mu je „naredila“ da od efendije uzme vaktiju, jer sada moraju da klanjaju svaki namaz... Njena želja da nauči što prije da klanja i da izvršava sve islamske dužnosti prije nego nastupi mjesec ramazan, toliko je jaka i velika da se insan može postidjet pred njom...

Molim Uzvišenog Allaha da sestru Esmu učvrsti na Njegovom putu , da ovo bude njen novi početak koji će je dovesti u Džennet Firdews zajedno sa njenim mužem, a nama da Allah pomogne da prepoznamo prioritete života na ovome svijetu, da širimo ljubav u ime Allaha, da radimo na spajanju muslimanskih srca, a ne razdvajanju, da u svakom insanu vidimo potencijalnog stanovnika Dženneta.

Amin!

„Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam.“ (Hud, 88.)

Nađa Dizdarević

sebil.euAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POKAJNICI

POSJETITE MINBER.BA