Subota, Svibanj 26, 2018
tekstovi_logo

Seminina pobjeda na teškom ispitu


seminaJoš uvijek su mi pred očima njene suze i smijeh u isto vrijeme, njen dragi lik koji blista od sreće.Ovaj današnji dan će mi ostati u prelijepom sjećanju,

pa iz tog razloga želim da ovu sreću podijelim sa mojim dragim sestrama koje se još uvijek bore sa šejtanom prokletim i padaju na tim ispitima.

Kada smo počele današnje redovno druženje sa sestrama u Udruženju mladih bošnjaka „Emanet“ u Matuzićima (Doboj Jug) nismo ni sanjale kako će se završiti i da ćemo sve do ijedna otići kući sa suzama radosnicama... Elhamdulillah na Allahovoj milosti prema nama.

Pričala sam na temu „Pripreme za ramazan“ i tom prilikom sam pričala o pripremi duše, tijela, srca, kuće, međusobnih odnosa itd., za blagoslovljeni mjesec koji nam kuca na vrata.

U toku tog predavanja veoma kratkom gestom obratila sam se sestri koja nije pokrivena dok sam podsjećala na obaveznost hidžaba i blizinu meleka smrti kao i sudnjega dana jer sam je zapazila od prvog dolaska na predavanja da ima veoma lijep, urođeni ahlak i iman koji samo treba probudit.

U veoma finoj atmosferi sa sestrama koje veoma dobro funkcionišu kao jedan dobro organizovan džemat u svakom pogledu, šalile smo se i smijale sve do kraja predavanja kada sam ostavila vremena da sestre iznesu svoje prijedloge, sugestije i savjete u vezi što bolje pripreme za Ramazan i maksimalno korištenje njegovih blagodati.

Naša sestra Semina, kao da je jedva dočekala da joj se pruži prilika da nešto kaže. Rekla je da ima nekoliko pitanja i dilema te da traži svajet. Izrazila je veliku želju za hidžabom i počela kroz suze da opisuje koliko je ta želje jaka ali sprječavala je činjenica da joj je za dvije sedmice već zakazana svadba sa mladićom koga jako voli, ali koji ne želi njen hidžab i koji ga nikada neće prihvatiti....

Njen strah od Allaha zbog neispunjavanja islamskih dužnosti poput namaza i hidžaba je bio očigledan ali i ljubav prema mladiću koji ne prihvata ispunjavanje islamskih dužnosti.

Objasnila sam joj da je to direktan izbor između pokornosti Allahu i pokornosti Allahovom robu koji je nastao od smrdljive kapi sjemena njegovih roditelja i koji će veoma brzo postat hrana crva kao i sva druga Allahova stvorenja koja čeka sigurna smrt i polaganje ispita.

Rekla sam joj da nijedna riječ koju sam ja izgovorila u toku predavanja nije od mene već od našeg Uzvišenog Allaha, pa ako je pronašla poruke koje joj Gospodar šalje, da je potrebno da napravi pravi izbor i položi ispit. Imajući u vidu činjenicu da se njena svadba trebala desiti za tačno dvije sedmice i da je Allah htio da ona dođe na predavanje, da razmisli još jednom o svemu, dalo mi je razlog da joj malo bolje objasnim Allahova određenja kojima nam On kroji puteve koji Njemu vode.

Mladić kome smeta hidžab, namaz, nije podoban za život „u dobru i u zlu dok ih smrt ne rastavi“ jer onaj ko se ne boji i ne stidi Allaha, taj može da radi šta god hoće, a to nije izbor za muslimanku koja želi da pokornošću Allahu kroz dobročinstvo prema mužu, želi postići džennet Firdews....

Počela je da plače tako jako kada je shvatila pred koliki je ispit njen Gospodar stavio i vaganje između ljubavi prema zaručniku i ljubavi prema Allahu je bilo uistinu veoma teško.

Plakala je ona, a plakale smo i sve mi, pa i djevojčice koje su kroz njeno iskustvo izvlačile pouku za cijeli život... Eh kad se samo sjetim koliko smo sve drhtale kada je odlučila da pobijedi šejtana prokletog i donese pravi izbor... Kroz suze i smijeh u isto vrijeme, izabrala je Allaha. Drhtavim rukama je stavila majčinu mahramu koju je donijela u ruci ali je nije namjeravala stavit. Mi planiramo a Allah određuje. Allahu ekber!!!

Nastao je smijeh zaliven suzama u mesdžidu koji je dobio novi sjaj. Ljubile smo je i grlile i zalijevale svojim suzama kao da nas je ista majka rodila. Svaka se sjetila svog trenutka stavljanja hidžaba.

Subhanallah, koliko joj je lice sjala, koliko je bila sretna naša draga Semina, to se ne može opisati.

Čestitanja su propraćena suzama i drhtajima cijelog tijela svake od nas.Odjednom nas je nekakava jeza i milina počela hvatat kao da će svakoj srce da prestane kucat. Ya Rabb, Tebi hvala na uputi svojih čestitih robova...

Uz kahvu smo nastasvile naše druženje i potpuno neplanirano slavlje, elhamdulillah.

Naša sestra nam je ispričala san koji je usnila sinoć, a kojim je Uzvišeni Allah najavio ovako lijep ishod:

Sanjala je kako je putovala sa porodicom i tražila utočište i prenoćište negdje u Beogradu ali joj ga nisu pružili, a zatim je naišla na nekog finog brata kome je nazavala selama na koji je on tako lijepo odgovorio i sa zadovoljstvom njoj i njenoj prodici pružio utočište i konačište u skromnoj ali tako lijepoj kući....

Naša voljena Semina je imala težak ispit koji je uz Allahovu pomoć položila sa najboljom ocjenom i molim Allaha da je učvrsti na pravome putu kao i njenog zaručnika ako je on hajr za nju,njen dunjaluk i njen ahiret, a ako nije, molim Allaha da joj ga zamijeni boljim koji će je za ruku voditi na putu do dženneta, a ne džehenema čija je vatra užarena i strašna. Ovaj dunjaluk je uistinu igra i razonada, čas polaganja računa će veoma brzo doći, a onaj ko odbije ruku voljene žene koja ga spašava od džehenema, taj ni ne zaslužuje drugačije nego sličnu sebi jer čestiti su za čestite, a nevaljali za nevaljale....

Sigurna sam da će ova priča imati još ljepši kraj od početka koji je započeo u ovom mubarek danu jer onaj ko ostavi nešto radi Allaha, sigurno će mu Allah nadomjestit boljim.

Nađa DizdarevićAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA