Subota, Svibanj 26, 2018
tekstovi_logo

Klanjaj kao što klanja onaj koji napušta ovaj svijet


namaz6U ovom savjetu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podstiče nas da namaz obavljamo na najljepši mogući način jer namaz je sastavni dio vjere: ko ostavi namaz – ostavio je vjeru. Kako da ne uljepša svoj namaz i obavi ga na najbolji mogući način onaj koji zna da uskoro napušta ovaj svijet i sve što je na njemu: imetak, djecu, suprugu, prijatelje?

Kakav li bi bio samo namaz čovjeka koji svakog trenutka očekuje smrtni čas? Bez imalo sumnje, to bi bio njegov najbolji namaz: san mu ne bi dolazio na oči, u tom namazu sigurno ne bi razmišljao ni o dunjaluku, ni o imetku, ni o svom položaju, ne bi razmišljao ni o kakvom dunjalučkom prohtjevu, već bi samo razmišljao kako da na najbolji način obavi svoj namaz, kako da ga obavi kao da klanjajući gleda u svoga Gospodara ili barem svjestan da On, Uzvišeni, gleda njega. Kamo sreće da muslimani prihvataju ovaj savjet i postupaju po njemu!

Kako bi tek tada bili lijepi njihovi namazi i kako bi bili skrušeni u svojim namazima! Nažalost, danas u džamijama možemo vidjeti samo tijela, klanjači su prisutni u namazu samo svojim tijelima, dok su sa svojim srcima negdje drugo. A da obavljaju namaze kao da su im zadnji, da ih obavljaju poput onoga koji napušta dunjaluk, nad njihovim namazima obistinile bi se riječi Uzvišenog Allaha: “Uistinu, namaz odvraća od razvrata i loših djela!” (El-Ankebut, 45)

Zašto na većinu muslimana njihov namaz ne ostavlja nikakvog traga?! Zašto klanjaju, a poslije namaza čine nasilje? Zašto klanjaju, a nakon namaza opet uznemiravaju vjernike, ogovaraju ih i šire njihove mahane? Zar je moguće da tokom namaza razmišljaju o grijehu? Da, moguće je! Sve spomenuto i mnogo šta drugo moguće je jer većina muslimana ne klanja namaz poput onoga koji napušta ovaj svijet, ne klanjaju namaz kao da im je zadnji? Pa, hoćemo li uvidjeti važnost i veličinu ovoga savjeta? Hoćemo li se prihvatiti ovoga savjeta čvrsto, “svojim kutnjacima”, prije nego što nam dođe Dan kada ćemo poželjeti da radimo po njemu, a to nećemo biti u mogućnosti?Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA