Petak, APRIL 20, 2018
tekstovi_logo

Sretan brak = zdravo srce


brak_3Rezultati studije objavljene u naučnom časopisu Psychological Science pokazali su da je uzajamna podrška supružnika povezana s boljim zdravljem srca. Istraživači s Univerziteta u Utahu ispitivanju su podvrgli 136 bračnih parova, prosječne starosti 63 godine i prosječnog trajanja braka od 36 godina, te ih zamolili da odgovore na pitanja o kvaliteti njihovog bračnog života i međusobnoj podršci. Naprimjer, pitali su ih da li im bračni partner pomaže ili se naljuti ako od njega zatraže savjet ili podršku.

Oko 30% ispitanika potvrdilo je da im supružnici pružaju pozitivnu podršku, dok je njih 70% istaklo da su njihovi partneri ponekad raspoloženi za pomoć, a ponekad ne.

Nakon toga, istraživači su ispitali zdravlje koronarnih arterija kod ispitanika, budući da kalcifikacija (otvrdnjavanje) arterija predstavlja rizik za bolesti srca.  Otkrili su da su nivoi kalcifikacije bili najviši u slučajevima kada su oba bračna partnera istakla da nekad dobiju podršku, a nekada ne, a nakon toga u slučaju kada je to izjavio samo jedan partner.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da je podrška supružnika imala veći utjecaj na nivoe kalcifikacije krvnih sudova u odnosu na opće zadovoljstvo s bračnim životom.

Naučnici nisu direktno otkrili uzroke ove povezanosti, ali je voditelj istraživanja, Bert Uchino, izjavio da je moguće da su “parovi koji su imali ambivalentnije poglede na njihov odnos aktivno procesirali bračne informacije na načine koji su povećavali stres ili potkopavali potencijale podrške u vezi. To je zauzvrat povećalo rizik od kardiovaskularnih bolesti.”

(Izvor: Psychology Today)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI