Petak, APRIL 20, 2018
tekstovi_logo

Kako zelena boja utječe na ljudsku psihu?


zelenoUzvišeni Allah u Kur’anu na više mjesta spominje zelenu boju: “Oni će biti naslonjeni na uzglavlja zelena, prekrivena ćilimima čarobnim i prekrasnim – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!” (Er-Rahman, 76–77), “Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra, i dat će im Gospodar njihov da piju čisto piće” (El-Insan, 21), i “…u svilu i kadifu obučeni i jedni prema drugima…” (Ed-Duhan, 53).

Psiholozi kažu da je utjecaj boja na ljudsku psihu veoma raznolik. Tako boja može utjecati na našu odlučnost i ambicije, može nam podstaći osjećaj topline ili hladnoće, može pobuditi osjećaj zadovoljstva, ali i tjeskobe. Ipak, utjecaj koji boje mogu proizvesti na čovjeka ovisi o osobnosti svakoga pojedinačno, kao i njegovog pogleda na život.

Tako, naprimjer, žuta boja odašilje jak talasni utjecaj koji djeluje na nervni sistem ljudi. Ako neko želi postaviti upečatljivu reklamu pored saobraćajnih puteva, najučinkovitija boja za to bila bi upravo žuta boja. Ljubičasta boja izražava postojanost i stabilnost, plava daje osjećaj širine i hladnoće, dok crvena i druge boje izvedene iz crvene potiču osjećaj topline.

Međutim, boja koja pruža zadovoljstvo i radost ljudskoj duši jeste zelena boja. Allah je stvorio biljke u zelenoj boji, pa tako velika površina zemlje koju prekrivaju biljke različite vrste, kod čovjeka proizvodi osjećaj zadovoljstva. Otuda je mantil koji nose hirurzi upravo zelene boje, kako bi se oraspoložio pacijent koji treba da ima hiruršku operaciju. Kada Allah, prilikom opisa Dženneta i blagodati u njemu, spominje zelenu boju, to nam ukazuje na njenu važnost i podstiče nas da joj prilikom izbora boja dajemo prednost, što će pozitivno utjecati na nas.

(Izvor: nabulsi.com)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI