Petak, APRIL 20, 2018
tekstovi_logo

VAŽNO UPOZORENJE!


sefik_kurdicVAŽNO UPOZORENJE!

Brojni su hadisi koji se pripisuju Allahovom Poslaniku,salallahu alejhi ve sellem, a koji tretiraju mjesec redžeb i ibadete u njemu. Upozoravam na oprez, jer je puno hadisa izmišljeno koji tretiraju ibadet, a posebno post, u ovom mjesecu.
Nije opasno ibadet činiti u nekom mjesecu ako to nije izravno zabranio Vjerovjesnik, salallahu alejhi ve sellem, ali je do krajnjih granica opasno pripisivati Allahovom Poslaniku,salallahu alejhi ve sellem, ono što on nije nikada kazao o ibadetu u ovom konkretnom mjesecu!
Svako ko bi prenio ili citirao ovakvu predaju, izuzev ako želi ukazati na njenu apokrifnost, ubraja se u red lažaca na Allahovog poslanika, Muhammeda, salallahu alejhi ve sellem, pa makar mu namjere bile najplemenitije. Ovo se temelji na hadisu Vjerovjesnika, salallahu alejhi ve sellem: "Ko prenese od mene jedan hadis, znajući da je lažan, i on je jedan od lažaca na mene!" (Muslim i Ibn Madže)
Takođe, nije dozvoljeno prenositi od Vjerovjesnika, salallahu alejhi ve sellem, bilo kakva predanja, bez detaljne provjere i potrebne valorizacije od strane hadiskih eksperata, što se eksplicite razumije iz riječi Allahovog Poslanika,salallahu alejhi ve sellem, koji u predaji Abu Hurejre, r.a, kaže: "Dovoljno je laži jednom čovjeku da prenosi sve što čuje!" (Muslim)

Preuzeto sa FB profila uvaženog dr. Šefika Kurdića


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI