Petak, JUNE 22, 2018
kuran

PoliandrijaAko je muškarcu dozvoljeno imati više od jedne žene, zašto islam zabranjuje ženi imati više od jednog muža?

Mnogo je ljudi, uključujući i neke muslimane, koji dovode u pitanje logiku dozvoljavanja muškarcu ženidbe sa dvije, tri ili četiri žene, a zabranjivanja istog „prava" ženama. Najprije razjasnimo nešto: Islam teži pravednom društvu, u kome su prava jednaka. Allah je muškarca i ženu stvorio jednakima, ali sa različitim sposobnostima i odgovornostima. Muškarac i žena se razlikuju i fizički i psihički. Njihove odgovornosti i obaveze su, također, drugačije. Pred islamskim zakonom, čovjek i žena su jednaki - ali nisu identični. U suri En-Nisa'od 22. do 24. ajeta daje se spisak žena koje muškarac ne smije oženiti, a u 24. ajetu stoji još: I udate žene.69

Dopustite mi da nabrojim razloge zabrane poliandrije u islamu:

 

1. Ako čovjek ima više od jedne supruge, oba roditelja novorođene djece su dobro poznata. I otac i majka se lahko mogu identificirati. U zajednici žene sa više muževa, Nužno bi se mogla identificirati majka, a ne i otac. U islamu je jako bitno znati oba djetetova roditelja. Psiholozi nam kažu da djeca koja ne znaju ko su im roditelji, naročito ako ne znaju ko im je otac, prolaze kroz mnoge traume i mentalne potrese. Njihovo djetinjstvo je vrlo često nesretno. Zato djeca prostitutki nemaju normalan život. Kada bi došlo vrijeme upisa djeteta u školu, kad upitaju majku za ime oca tog djeteta, majka bi morala dati dva ili više imena. Ja sam svjestan da su posljednja naučna dostignuća omogućila lahku identifikaciju oba roditelja, pomoću genetskih testova. Zato će neki reći da je ova tačka važila u prošlosti.

2. Po prirodi i urođenom nagonu, čovjek je sposobniji za poligamiju, nego što je žena sposobna za poliandriju.

3. Sa biološke strane gledano, lakše je čovjeku obavljati svoje dužnosti supružnika, čak i ako ima više žena.
Žena, međutim, ako ima nekoliko muževa neće biti u stanju obavljati svoje dužnosti kao supruga. Žena prolazi kroz
nekoliko psiholoških faza tokom menstrualnog ciklusa.

4. Žena koja ima više muževa ima više seksualnih partnera istovremeno i time je podložnija veneričnim i seksualno prenosivim bolestima, koje se, opet, mogu prenijeti na njene muževe, čak i ako niko od njih nema ni jednu vanbračnu vezu. Ništa od ovoga se ne događa kada čovjek ima više žena i ni jedan bračni partner ne upražnjava vanbračne odnose.

Navedeni razlozi se vrlo lahko uočavaju i u skladu su sa logikom. Najvjerovatnije postoji još razloga zbog kojih je Uzvišeni Allah, Koji zna sve, zabranio ženi da ima više muževa.

 Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ODGOVORI NA ZABLUDE O ISLAMU

POSJETITE MINBER.BA