Utorak, MARCH 19, 2024
tekstovi_logo

Novotarije


Medina: Ali b. Abdurrahman el- Huzejfi
Novotarije- kamen spoticanja za ummet.
Nada mnogih muslimana usmjerena su ka nasoj brojnosti.
Nazalost, veliki broj pripadnika ovog ummeta okrenuo se od Allahove kinjige i sunneta Njegovog Poslanika sallallahu alejhi ve selem, i po?eo slijediti novotarije i svoje strasti.
Novotarija, a to je svaka novina u vjeri koja nema osnove, rui vjeru i me?uljudske odnose, izaziva Allahovu srdbu i bolnu kaznu na ahiretu, razdvaja ljudska srca i donosi ponienje.
Allah Uzvieni kae, I ne budite kao koji su se razjedinili i u miljenju podvojili kad su im vec jasni dokazi dosli- njih ?eka patnja velika.(Ali Imran,105).
Nita manje opasno za muslimane nije slijedjenje strasti.
Usljed strasti njegovo srce gubi mudrost i mjerila u ljubavi mrnji, te voli ono sto Allah mrzi i mrzi ono to Allah voli.
Zbog toga je ono nepokorno i nemarno prema onome u cemu je Allah odredio spas za ovaj ummet: Svi se cvrsto Allahova uzeta drzite i nikako se ne razjedinjujte!(Ali Imran 103).
Allahov Poslanik,sallallahu alejhi ve selem, rekao je: "Cvrsto se drzite moga sunneta i sunneta mojih ispravnih halifa nakon mene!"
Dosljednost u pridrzavanju vjere garant je ocuvanja od ove opake bolesti.
Prije svega musliman je obavezan da spozna svoju vjeru sa dokazima iz Kur`ana i sunneta onako kako su to cinile prve generacije ovog ummeta(selef). Toga se treba pridrzavati. Zajednica muslimana - dzemat je svetinja koju se ne smije narusavati.
Zato pitajte u?ene ako ne znate a to su ucenjaci Kur`ana i sunneta koje treba prihvatiti za svoje vodice u ovim teskim vremenima.
Musliman prema muslimanu mora imati cista prsa, ne smije ga mrziti, niti mu zavidjeti, jer: "Vjera je savjet", tj. dobronamjernost.
Osjecaj straha od Allah mora da vlada vjernikovim srcem kao i osjecaj da ga On gleda i motri, da poznaje njegova tajna i javna djela i da ce ga zatim o tome pitati.
Briga o ispravnosti nijjeta mora biti ispred samog djela, a trud da djelo bude u skladu sa praksom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, bolje je od gomilanja djela.
U?enjaci su kazali: Hadis: Ko u vjeru uved ono sto njoj ne pripada, to mu se odbija, mjerilo je vanjskih, a hadis; Djela se vrednuju po namjerama, mjerilo je unuarnjih.


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

HUTBE

POSJETITE MINBER.BA