Četvrtak, Svibanj 24, 2018
tekstovi_logo

Lubenica štiti od infarkta


Za mnoge je lubenica idealno ljetno osvježenje. Nedavna istraživanja ukazuju na to da bi ovaj ukusan plod takođe mogao biti važno sredstvo za snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Ukoliko imate visoki krvni pritisak, doktori će vam prvo savjetovati da smanjite unos soli. Prema američkom Journal of Medical Association, smanjeni unos natrija ima ograničen efekat na snižavanje visokog krvnog pritiska i minimalan efekat na osobe sa normalnim krvnim pritiskom.

Međutim, nedavna istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama otkrivaju da umjereno uzimanje natrija u kombinaciji sa pojačanim uzimanjem kalija, kalcija i magnezija, minerala koji se nalaze u voću, povrću i malomasnim mliječnim proizvodima, koristi smanjenju visokog krvnog pritiska više nego samo ograničavanje unosa natrija. Ta četiri minerala: natrij, kalij, kalcij i magnezij zajedno pomažu regulisati krvni pritisak.

Istraživači iz USDA-a, univerziteta u Nevadi i Oklahomi, napravili su istraživanja tokom kojih je ispitanicima nivo arginina u krvi porastao za 22 posto nakon što su tri sedmice pili sok od lubenice pri svakom obroku.

Arginin je tvar potrebna za proizvodnju dušikovog monoksida, koji utiče na smanjenje zgrušavanja krvi i štiti od infarkta. Istraživanje uključuje 23 volontera koji su svakodnevno pili 1560 grama soka od lubenice. Sam originalan naziv ovog voća (watermelon) govori od čega je ono sastavljeno. Od svih vrsta voća, lubenica ima najveći postotak vode, 93 posto i nisku energetsku vrijednost - samo 20 kalorija na sto grama.

Lubenice su odličan diuretik jer stimulišu aktivnost bubrega i povećavaju produkciju urina što pogoduje eliminaciji toksina. Masnoće gotovo da niti nemaju, ali obiluju karotenoidima i likopenom. Likopen je odgovoran za primamljivu crvenu boju te je jedan od jačih antioksidansa koji smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ISHRANA

POSJETITE MINBER.BA