Četvrtak, Svibanj 24, 2018
tekstovi_logo

Sve loše strane šećera


Izbacivanje bijelog šećera iz ishrane definitivno znači okretanje nove stranice u životu. Stabilnije raspoloženje, kvalitetnija koža, smanjenje simptoma PMS-a samo su neke od prednosti kada se prestane jesti bijeli šećer. Svi znaju da bijeli šećer nije dobar za zube, ali postoje i puno ozbiljniji problemi koji dolaze sa njegovim konzumiranjem. Činjenica je da šećer donosi samo prazne kalorije s obzirom da ne sadrži ni vitamine ni minerale koji bi pomogli tijelu da ga iskoristi.

Bijeli šećer ne samo da ih ne sadrži, nego uzrokuje i gubitak kroma iz organizma, pa tijelo taj mineral mora izvlačiti iz svojih rezervi. Isto se događa i sa kalcijem, fosforom i željezom. Konzumiranjem bijelog šećera slabi i kontrola nivoa šećera (glukoze) u krvi. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do dijabetesa, koji je danas u sve većem porastu.

Šećer se nalazi u svim gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzervisanoj hrani, hljebu, pivi, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunki, suhomesnatim proizvodima, gotovim supama, čipsu od krompira, instant čajevima i instant kafi.

Rješenje nije ni smeđi šećer jer, iako sadrži nešto minerala, i dalje se u organizmu probavlja isto kao i bijeli šećer. Koristite ga zaista samo povremeno ili u prelaznom vremenu kada mijenjate svoju ishranu nabolje. Smeđi šećer vas neće riješiti ovisnosti o šećeru.

Stalno konzumiranje šećera glavni je uzrok pretjerane tjelesne težine, osteoporoze, slabijeg funkcionisanja odbrambenog sistema i oboljenja krvnožilnog sistema. Gubitak koncentracije, depresija, uznemirenost, hiperaktivnost (pogotovo u male djece), pa čak i agresivnost i nasilno ponašanje su poremećaji koji se povezuju sa višegodišnjim konzumiranjem šećera.

Šta može povećati želju za šećerom:

1. Konzumiranje namirnica koje sadrže šećer stvara stalnu želju, pri čemu se količina povećava (osjećaj da se ne možemo zaustaviti).
2. Haotična i neredovita ishrana.
3. Nemogućnost da se nosimo sa vanjskim stresom.
4. Rješavanje frustracija i problema jedenjem.
5. Nedovoljno bjelančevina u ishrani (kada ljudi misle da je vegetarijanstvo samo izbacivanje namirnica životinjskog porijekla pa im se ishrana sastoji uglavnom od rafinisanih namirnica i variva od povrća).
6. Previše soli u ishrani i namirnica životinjskog porijekla.

Skriveni šećer često dolazi i pod drugim nazivima, kao što su glukoza, saharoza, dekstroza, laktoza, galaktoza, fruktoza... S obzirom da se industrija vrlo brzo prilagođava, danas se na tržištu može naći mnoštvo proizvoda na kojima je istaknuto da su bez šećera. Nažalost, to vrlo često znači da ti proizvodi sadrže umjetne zaslađivače koji su hemijskog porijekla te ih naš organizam ne prepoznaje kao hranu. Ztao izbjegavajte saharin, aspartam, sorbitol...

Prestati konzumirati šećer ne znači odreći se slatkog! I u nas se mogu naći kvalitetni deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica. Ječmeni, rižin, kukuruzni, proseni slad samo su neke vrste. Ovi zaslađivači izgledom podsjećaju na med, ali su blažeg okusa i za razliku od meda sadrže složene šećere (polisaharide). Prave se od isklijalih žitarica i sadrže maltozu (šećer iz žitarica), ali i vitamin B. Primjena im je zaista široka, a danas se mogu lako nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Glavni izvor kvalitetnog šećera trebale bi biti žitarice, korjenasto povrće i voće te njihovi proizvodi. Kvalitetna i raznolika ishrana cjelovitim namirnicama, različite tehnike pripreme i načini začinjavanja te puno zelenog lisnatog povrća svakako može pomoći smanjenju želje za šećerom.



Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ISHRANA

POSJETITE MINBER.BA