Subota, Svibanj 26, 2018
tekstovi_logo

ZLATNI SAVJETI


Šejh Abdul Azzam, Allah mu se smilovao, jer rekao:

“Ne možeš živjeti sam. Ne živi sam, jer vuk jede ovcu koja je odmakla od svoga stada, i šejtan je bliži čovjeku koji je sam, a dalji je od dvoje koji žive skupa. Pa ako živiš negdje, živi sa bar još jednom osobom, i ta jedna osoba treba biti poštena.

Prijatelji su poput reda povezanih testnih epruveta:

Ako tekućina prelije jednu epruvetu, višak se ulijeva u druge epruvete, sve dok ne postanu jednako napunjene tekućinom.

Isto tako, ako živiš sa pokvarenim ljudima, oni će ti oduzeti mnoga tvoja dobra djela, i ti ćeš opadati, opadati, opadati, sve dok se vaš status ne izjednači. Definitivno ćeš završiti poput ovih međusobno povezanih testnih epruveta. U grupi prijatelja, svi su nalik jedan drugom, i što duže prijateljstvo traje, to ćesličniji biti karakter i ponašanje pojedinca ostalima iz grupe. Nemoj misliti da neiskvarena osoba može dugo živjeti sa iskvarenom, osim ukoliko se iskvarena osoba ne popravi i ne počne slijediti primjer neiskvarene osobe.

Zbog ovoga bi trebao tražiti neiskvarene ljude, a prijatelj je poput lanca: pa ili će te odvuč u Džennet, ili će te odvuč u Džehenem, ili će ti uzrokovati probleme ili će ti pomoći da probleme riješiš…

Nakon ovoga, radi na očuvanju svoga jezika, jer je većina patnji u Džehenemu radi jezika: “I da li će ljudi na svojim licima biti vučeni u Džehenem, ni zbog čega drugog do zbog onoga što su njihovi jezici donijeli sa sobom?”

Nakon ovoga, radi na tome da iskoristiš dobro svoje vrijeme. Ne gubi svoje vrijeme. Uvijek pokušaj da izvučeš neku korist iz svojih društvenih okupljanja. Pa ako vidiš ljude kako pričaju o hrani, piću, vicevima itd, reci im: ‘ Momci, počitao sam danas priču o nečemu što se desilo u Siriji, ili nečemu što je učinio Afghan’, ili reci: ‘Šta mislite o hadisu? Pročitao sam tefsir o ovom ajetu da vam o njemu ispričam’, itd. Okoristi ih u ovim okupljanjima i okupiraj ih nečim od čega će imati koristi. Sjednite zajedno i čitajte Kur’an, čitajte biografije Poslanika salAllahu aljehi we sellem, i ashaba, jednostavno pojašnjenje Kur’ana kao što je ‘Tefsir al-Jalalayn’ – jednostavno, generalno objašenjenje, i čitajte jednostavnu knjigu fikha, posebno po pitanju namaza. Pročitajte cijeli odlomak kako klanajti kao što je ‘Fikhu-as-Sunnah’. Pročitaj u detalje kako uzeti abdest, jer nema smisla postojati 30 godina a ne znati kako ispravno uzeti abdest, klanjati i dr. – klanjaš, dok istovremeno ne poznaješ osnove namaz i abdesta, i ne poznaješ detalje dobrovoljnog posta i sl. Pa, učini ovo sve kombinovano, sa ispravnim prijateljima i ispravnom namjerom.

I drži se daleko od žena (isto tako treba žene da učine prema muškarcima), jer ovo je izvor svih turbulentnosti vaših godina, u stvari svih godina. Kloni se žena koje su ti zabranjene. Obaveza ti je da se od njih udaljiš. Naravno, sve žene ove zemlje su ti zabranjene. Zabranjeno ti je da ih gledaš, zabranjeno ti je da sa njima sjediš, zabranjeno ti je da sa njima pričaš, i zabranjeno ti je da budeš sa njima sam. Srce ove stvari ne može podnijeti jer je pogled jedna od najotrovnijih šejtanovih strelica. Ko god spusti pogled ispred onoga što mu je zabranjeno, Allah će mu da ti slast u njegovom srcu. Ali pogledati, nastaviti gledati, dopustiti da ta stijelica pogodi tvoje srce – ne samo strijelica već otrovna strijelica koja truje tvoje srce- dopustiti da te strijelica pogađa iz dana u dan, to će učiniti tvoje srce slabim i nesposobnim d se suoči sa problemima života. Iz ovoga razloga nalaziš osobu koja se tuši u strastima da je slaba srca… A što se tiče srca vjernika, njegovo srce je jako i na njega ništa ne utiče. Njegovo srce je ojačano ibadetom, i stoga ne postaje uplašeno ili kolebljivo. Što se tiče srca grešnika, vidiš ga da je kolebljivo. Zašto? Jer su ga strijelice ubile, poput nekoga ko ima čir u želudcu i zbog njega ne može jesti.

Radi za Allaha i drži se džemata, i što više budeš radio za Allaha, to više će tvoja duša ojačati i to više će se uzdići, i brzo ćeš se uzdizati na putu onih koji su se uzdizali ka Allahu. Savjetujem ti da učiš Kur’an svaki dan, jer je Kur’an poput vode za biljku. On je život srca, i voda i život za srce jeste Kur’an .. “

(‘at-Tarbiyah al-Jihadiyyah wal-Bina’; 5/35-36)ZLATNI SAVJETIAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA