Petak, JUNE 22, 2018
kuran

Zašto Allah u Kur'anu za sebe kaže MI !


Islam je strogo monotesitička religija.Svi islamski propisi i temelji vjerovanja su u skladu sa beskompromisnim monoteizmom.Allah je jedan i Jedinstven u Svojim imenima i svojstvima.

Allah uzvišeni na više mjesta u Kur’anu za Sebe kaže MI.Međutim, ovo ne znači da islam zagovara vjerovanje u više bogova.

Naime postoje dva tipa množine

 

Unekoliko jezika postoje dva tipa plurala(množine). Prvi plural je numerički, odnosi  se na nešto čija je količina više od jedan. Drugi je plural poštovanja.

a)    Kraljica Engleske često kaže MI umjesto JA, i ovo je poznato kao kraljevski plural.

b)    Radžif Gandi, bivši premijer Indije ima je običaj na hindu jeziku reći:” Hum dekhna chahte hain.” Što znači “ Želimo vidjeti “, HUM znači mi, što je kraljevski plural hindu jezika.

c)    Isto tako, kada Uzvišeni Allah govori o Sebi u Kur’anu, koristi arapsku zamjenicu Nahnu, što znači MI. Ovo niej numerički plural nego plural poštovanja.

Tewhid, odnosno monoteizam, temelj je Islama. Allahova jednoća se na mnogo mjesta spominje u Kur’anu. Na primjer, u suri Ihlas:

Reci:” On je Allah – jedan!”

 Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ODGOVORI NA ZABLUDE O ISLAMU

POSJETITE MINBER.BA