Utorak, Svibanj 22, 2018
tekstovi_logo

U mozgu otkriven centar za dobro i zlo


Doktorica Liane Young sa Tehnološkog instituta u Massachusettsu bila je na čelu naučnog tima koji se pozabavio pitanjem postoji li biološki moralni kompas. Tim je otkrio centar u mozgu koji se nalazi iza desnog uha, a pomaže nam donijeti "dobre" odluke.

Centar u mozgu koji se nalazi iza desnog uha aktivan je kad mislimo o nepodopštinama ili dobrim djelima drugih ljudi, a čini se da kontroliše kako procjenjujemo moralnost tuđih činova. U zanimljivom eksperimentu naučnici su uspjeli poremetiti aktivnost tog centra u mozgovima volontera te ih time nakratko učinili manje moralnima.

Kako bi volonterima poremetili funkciju centra za moral, naučnici su koristili jake magnete u neinvazivnoj metodi - koja se zove transkranijalna magnetska stimulacija - u trajanju od 25 minuta. Magnetsko polje na specifičnom mjestu lobanje stvara slabi tok struje koji onemogućava normalan rad moždanih stanica.

Nakon korištenja magneta subjekti su morali rješavati 192 scenarija i donijeti sud o nečijim akcijama te ih ocijeniti od 1 (apsolutno zabranjeno) do 7 (apsolutno dozvoljeno). U drugom krugu testova volonteri su bili izloženi magnetskoj stimulaciji za vrijeme ocjenjivanja scenarija.

U slučaju kada bi neko mogao poginuti, subjekti su uobičajeno naveli da bi to pokušali spriječiti, ali pod uticajem magneta bili su zadovoljni i ako bi se, bez njihovog upletanja, situacija riješila bez ičije smrti. Tokom eksperimenta među volonterima je prevladavalo neodgovorno ponašanje koje bi u stvarnom životu uzrokovalo povrede, ali oni su bili zadovoljni dok god je svaka priča imala sretan kraj.

Doktorica Liane Young zaključila je u svom istraživanju da naš osjećaj za dobro i zlo nije samo uslovljen odgojem, religijom ili filozofijom, već i biologijom. Ovo istraživanje blisko je onom od prošle godine, u kome su američki naučnici tvrdili da su našli centar u mozgu koji je odgovoran za vjeru.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA