Subota, JUNE 23, 2018
tekstovi_logo

Kad babo postane majka, a majka postane babo


Kad babo postane majka, a majka postane babo


Nakon što se dijete "nauči" psovati uz blagonaklonost roditelja, ko će ga spriječiti da jednog dana sve to ne "isproba" i na svojim roditeljima? Žalosno je gledati prvačice u školskim klupama, koji još nisu naučili ni čitati ni pisati, kako u medjusobnoj komunikaciji, pa čak i u komunikaciji sa učiteljima i nastavnicima, obilno koriste raznorazne, pa i najogavnije psovke, i to sa potpunim ubjedenjem da to nije ništa loše.


Brojni roditelji se osjećaju ponosnim i zadovoljnim kad vide da njihovo dijete žustro odgovara drugim ljudima. To nerijetko bude popraćeno obilnim psovkama i ružnim riječima djeteta. Nažalost, neki roditelji, po pravilu neobrazovani, prvo nauče svoje dijete psovanju, pa da tek kasnije izgovara "babo" i "mama". I, umjesto energičnog stava dokidanja te ružne navike, na takvo ponašanje se gleda blagonaklono. Nakon što se dijete "nauči" psovati uz blagonaklonost roditelja, ko će ga sprijeciti da jednog dana sve to ne "isproba" i na svojim roditeljima? Žalosno je gledati prvačiće u školskim klupama, koji još nisu naučili ni čitati ni pisati, kako u medjusobnoj komunikaciji, pa čak i u komunikaciji sa učiteljima i nastavnicima, obilno koriste raznorazne, pa i najogavnije psovke, i to sa potpunim ubjeđenjem da to nije ništa loše. Moramo biti svjesni da je to ono što su ponijeli iz svojih kuća i da su ih tome naučili njihovi roditelji. Ovo je područje u kome roditelji stalno moraju držati oči širom otvorene. U medjusobnoj komunikaciji, a pogotovo u komunikaciji sa djetetom, morali bi upotrebljavati samo najlakše, najljepše i najprirodnije riječi i izraze. Striktno se moraju čuvati svih pogrdnih i ružnih riječi, bez razlike radi li se o psovkama, kletvama, pogrdama, ružnim riječima i sličnom. Djeca sve upijaju od svojih roditelja, a pogotovo govornu kulturu. Tako, naprimjer, kad se roditelji zadive dobrom dječijom gestom, riječju ili djelom, trebali bi reći: "Mašaallah!" Isto tako, kad kod djeteta primijete nešto na što treba skrenuti pažnju, trebali bi reći: "Subhanallah, Allahu ekber!" itd. Na taj način će dijete, umjesto psovki, svoj mozak, srce i jezik ispuniti prelijepim izrazima, kojima nema ravnih.

Dvije majke i nijedan babo


Uloga oca u porodici je svima jasna, kao i uloga majke. Samim tim, dok se otac i majka ponašaju u skladu sa svojim ulogama, u porodici ce vladati harmonija, a djeca neće trpjeti posljedice. Medjutim, prave opasnosti nastupaju kad dodje do poremećaja, tj. kad djeca imaju dvije majke i nijednog babu (jer im se babo ponaša i nastupa kao i majka) ili kad djeca imaju dvojicu baba i nijednu majku (jer majka nastupa kao babo i obavlja njegove funkcije, čime zapostavlja svoje). Jednako su opasni i slučajevi kad dođe do zamjene uloga, tj. kad babo postane majka i majka postane babo.

Sve to su slučajevi radi kojih će djeca pretrpjeti teške posljedice koje će se neminovno odraziti na njihove ličnosti. Ovakve situacije predstavljaju najplodnije tlo svim oblicima psihičkih i spolnih poremećaja kod djece i zato se moraju što energicnije prekinuti.


Navikavanje na rasipnost

Sljedeće što se najčešće dogada u navedenim oblicima porodičnih odnosa jest priuštavanje djeci svega što požele. Mnogi roditelji omogućuju djeci apolutno sve što ona zatraže, bez ikakvog izuzetka. Takvi roditelji stavljaju sve svoje finansijske mogućnosti na raspolaganje dječijim željama i prohtjevima i, što je još gore, ne uče djecu pravoj vrijednosti novca. Ta djeca će izrasti u rasipnike, jedino sposobne za život od danas do sutra. Djeca koja odrastaju u ovakvim porodicama obavezno izrastaju u velike "gotovane", rasipnike i uobražene ljude. Nastavljajući tradiciju iz djetinjstva, takvu djecu će i kad odrastu interesirati samo vlastiti ugođaj. Potpuno su strani takvoj djeci briga i razmišljanje o drugim i pomoć drugim. Duh džemata (društva) i pripadnosti zajednici njima nema nikakvog značaja ni važnosti. Sve to direktno narušava fitru - prirodu čovjeka kao društvenog bića, te kod te djece ubija i uništava ustrajnost, želju za aktivnijim angažmanom u društvu i, indirektno, razara im hrabrost.


Iznuđivanje želja plačem

Vrlo često se događa da dijete traži nešto od roditelja i, kad mu oni to odbiju, brizne u plač, ne bi li na taj način postiglo ono što želi. Roditeljima takav plač vrlo brzo dosadi i oni požure ispuniti "želju" svoga djeteta, bilo zato što su se sažalili i smilovali ili zato da ušutkaju dijete i kutarišu se plača. To je jedna od najopasnijih grešaka u odgoju djece i ona neminovno rezultira slabošcu duha i ličnosti.


Povjerenje i odgovornost

Ovo je greška u kojoj roditelji svojoj djeci uskraćuju priliku za pokazivanje odgovornosti. Ponekad to čine radi pretjerane pažnje prema djeci, tj. zato što ne žele opterećivati svoje dijete, a ponekad to čine zato što nemaju povjerenja u njeg. I za ovaj slučaj ima bezbroj primjera u svakodnevnom životu. Tako se dogada da roditelji posjeduju tvornice ili lance trgovinskih radnji, a za rad u njima unajmljuju druge ljude. U isto vrijeme, njihova djeca sjede besposleni i ljenčare bez ikakvih obaveza i posla. Još gore je kad u takvim porodicama djeca rade kod drugih. Gdje je u svemu tome mjesto i uloga roditelja i ko će pripremiti tu djecu za život bez bogatstva roditelja?


Uskraćivanje "popravnog"

Dogada se da pojedini roditelji radi sitnica prozivaju i ismijavaju svoje dijete. Tu bezazlenu sitnicu su u stanju pamtiti dugo i prozivati svoje dijete. Tako, ako dijete nešto ukrade (umjesto da se zapitaju zašto je dijete to učinilo i bi li to učinilo da su mu oni nabavili to), oni ga nazivaju kradljivcem, lopovom i slično. Ili, u drugom slučaju, kad dijete slaže nešto, dozivaju ga lažljivcem. Na taj način, roditelji sitnu pogrešku djeteta tretiraju kao ključnu i jedinu osobinu! Kao da je to nemoguce popraviti... Dijete to sluša i pati, na svoj način podnoseci bol, ali, istovremeno, u svojoj duši stvara ubjeđenje kako je ono rođeni kradljivac, lažov itd. Nakon izvjesnog vremena, dijete to prihvata kao istinu, uopće ne reagira na takvo tretiranje i više i ne pokušava to izmijeniti i popraviti. Postavlja se pitanje ko ce izbaviti i zaštititi to dijete.


STRATEGIJA “ČVRSTE RUKE”

Ovo je još jedna velika greška koja se pojavljuje kod onih roditelja koji pribjegavaju tome da tuku dijete. Dijete je još uvijek malo, u fazi je narastanja i sazrijevanja, i samim tim je nemoguce da shvati svijet onako kako ga roditelji shvataju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: "Ko nema milosti prema mlađim i poštovanja prema starijim, ne može reći da spada u naše redove". Često uz udaranje ide ruganje djeci i njihovo ismijavanje radi svake sitnice, a pogotovo krupnijih stvari, te teško prekoravanje djece, vikanje na njih i nazivanje ružnim imenima i nadimcima. Sve to sebi dopuštaju jedino oni roditelji koji uopće nisu svjesni svoje funkcije. Takoder, nisu ni svjesni da će jednog dana ili, još bolje rečeno, dugo gorko otplaćivati sve te svoje nepromišljene postupke u (ne)odgoju djece. Osnova u odgoju su blagost, ljubav, nježnost, pažnja. Međutim, kazna se nikad ne smije u potpunosti iskljuciti. Ona uvijek mora biti aktuelna, ali se smije primjenjivati samo u najtežim oblicima dječijih prijestupa, i to onih koje djeca više puta cine svjesno. Prilikom kažnjavanja se mora voditi racuna da kazna ne dobije džahilijetski oblik i da ne bude produkt ljutnje i bijesa roditelja. Nažalost, u našoj svakodnevnoj praksi su kazne, najčešce, sredstvo da roditelji smire živce. Roditelji moraju znati da se dijete ne smije kažnjavati za prijestupe koji su mu nanijeli ozljede, bol i tegobu. Kad se roditelji odluče za kažnjavanje, moraju paziti da to ne bude pred drugima. Kazne mogu biti dvojake - psihicke i fizicke. Psihicke su sljedeće: prekidanje hvaljenja djeteta, pokazivanje nezadovoljstva njegovim ponašanjem, ukorima, ruženjem itd. Fizičke kazne moraju biti takve da dijete od njih osjeti bol, ali da mu ne naškode i ne ostave vidljive tragove (koji često znaju biti izvor ismijavanja u društvu druge djece).Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PORODICA