Četvrtak, Svibanj 24, 2018
kuran

Poplava brane (Arim): Kur´an i drevni narod Sabe


ajeti1Stanovnici Sabe imali su dokaz u mjestu u kome su živjeli: vrtove, zdesna i slijeva. "Jedite hranu Gospodara svoga i budite Mu zahvalni; kakav divan kraj i Gospodar koji mnogo prašta!" Ali oni su nezahvalni postali, pa smo na njih poplavu pustili, popuštanjem brana nastalu, i zamijenili im njihove vrtove drugim vrtovima sa plodovima gorkim i tamariskom i neznatnim lotosom divljim. (34- Saba', 15-16)

Neka od kur'anskih kazivanja o prošlim narodima susrećemo i u Starom i Novom Zavjetu. S obzirom da se poplava nastala usljed popuštanja brane, o kojoj se govori u citiranim ajetima, desila u periodu nove ere, taj slučaj, koji se, dakle, desio nakon Starog i Novog Zavjeta, spominje se jedino u Kur'anu.


U mnogim prijevodima se sintagma, koju smo preveli kao ''popuštanje brane'', prevodi i kao ''poplava arim''. Arapska riječ ''arim'' ima značenje ''brana, nasip''. Razlog što se, unatoč tome što se zna da riječ ''arim'' znači ''brana'', ova riječ nije prevodila jeste nerazumijevanje na što se odnosi ovaj ajet, te je ova riječ u nekim prijevodima ostavljana u njenom originalnom obliku. Ova arapska riječ označava branu ili nasip, te se govori o tome kako su lijepe bašte stanovnika Sabe uništene popuštanjem neke brane. Bilo je, međutim, i islamskih alima koji su analizirali značenje ove riječi i došli do zaključka da je do poplave došlo usljed popuštanja neke brane.

 


Jedan od tih alima je i Mevdudi, koji kaže sljedeće: ''Kao što se koristi u formulaciji ''seyl-ul-arim'', riječ ''arim'' ima značenje ''brane, nasipa'' i izvedenica je iz riječi ''arimen'', koja se koristi u arapskom jeziku na jugu. Ova riječ se u tom značenju veoma često koristila u iskopinama ruševina u Jemenu. Ova riječ se u značenju ''brane'' ili ''nasipa'' veoma često koristila u natpisu napisanom nakon opravke velike brane Marib, 542. i 543. godine n.e., po nalogu Ebrehe, habešijskog vladara Jemena. U tom slučaju, formulacija ''sejl-ul-arim'' dolazi u značenju poplave nastale usljed rušenja brane.''


Glavni grad Sabe bio je Marib, koji je, zbog svog prestižnog geografskog položaja, bio prilično bogat grad. Marib se nalazio na obali rijeke Adana i imao je položaj pogodan za gradnju brane. Zahvaljujući toj brani Sabejci su dostigli zavidan nivo napretka i razvoja. Glavni grad Marib bio je jedan od najrazvijenijih gradova tog perioda. Plinije ga opisuje kao grad ispunjen zelenilom.
Brana u Maribu bila je visoka 16, široka 60 i duga 620 metara. Pretpostavlja se da se zahvaljujući brani navodnjavalo područje od 9600 hektara, od čega je 5300 hektara pripadalo južnoj, a 4300 hektara sjevernoj ravnici. Kur'anske riječi ''vrtovi, zdesna i slijeva'' aludiraju na ove dvije raskošne ravnice. Uz pomoć ove brane i sistema za navodnjavanje, Jemen se proslavio kao najbolje navodnjavano i najplodonosnije područje.


Francuz J. Holevy i Austrijanac Glaser su pisanim dokumentima dokazali da maribska brana postoji od veoma starih vremena. U dokumentima napisanim na himerskom dijalektu bilo je napisano da je ova brana činila plodnom zemlju u ovoj državi. Pretpostavlja se da je brana srušena 542. godine n.e.
Brana, koja je srušena navedene godine, prouzročila je poplavu, o kojoj se govori u Kur'anu, i uništila cijelu oblast.
Arheolog Werner Keller, isto tako, prihvata da se popuštanje brane (arim) desilo na način kako to Kur'an navodi, te kaže sljedeće: ''Postojanje jedne ovakve brane, te njeno rušenje i uništenje grada, dokazuje da se doista desio primjer vlasnika vrtova, koji se navodi u Kur'anu.''


Čitajući o onome što je zadesilo Sabejce, saznajemo za katastrofu koja je zadesila zajednicu koja je, unatoč mnogobrojnim blagodatima, bila nezahvalna i ohola. Svi mi moramo znati da je Uzvišeni Allah, dž. š., Vlasnik svih dobara i da je Tvorac svih blagodati. Ne smijemo gubiti iz vida da Njemu pripada svaka hvala i da moramo nastojati da ne budemo kao narod Sabe.

Kaznili smo ih tako zato što su bili nezahvalni, a da li Mi kažnjavamo ikoga drugog do nevjernika, nezahvalnika?! (34- Saba', 17)

preuzeto sa www.okcsana.orgAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA