Četvrtak, Svibanj 24, 2018
tekstovi_logo

Morske jegulje - čudna bića


Jedan od istraživača savremene znanosti, Kris Morison u svojoj knjizi, prevedenoj na arapski jezik pod nazivom "Znanost poziva u iman", obraća nam se, pa kaže:"... Postoji zagonetka, teža od toga, koja zahtjeva rješenje, a ona je vezana za morske jegulje. Ta čudna stvorenja, kada odrastu, preseljavaju se iz različitih jezera i rijeka, a ako se nalaze u Evropi, preći će hiljade milja u okeanu s namjerom da stignu do dubokih bezdana južnih Bermuda, gdje polažu jaja i umiru.

 

Što se tiče njihovih potomaka koji ne posjeduju nikakvo sredstvo kojim bi saznali bilo šta drugo osim da se nalaze u pustim vodama, oni dalje nastavljaju, pronalaze svoje puteve i dolaze do obale s koje je došla njihova majka, a onda u svaku rijeku, jezero i najmanje jezerce.... Bore se s jakim talasima, očvrsnu kako bi se oduprijeli nedaćama i prebrodili udarajuće talase na svakoj obali. Njima sada preostaje rast i razvoj sve dok ne upotpune svoj razvoj i dok ih ne pokrene skriveni instinkt na povratak tamo gdje su bili, gdje završavaju svoje putovanje. Odakle je čuvar koji se brine o njima, koji ih upućuje na to?"

 

Naši će umovi doći do zaključka na osnovu ovog tačno upućenog putovanja, i na osnovu svih tačno upućenih djela koja se dešavaju u ovom kosmosu, na Zemlji i na nebesima, na kopnu, u zraku ili na moru, da se iza tog savršenog usmjeravanja krije volja Mudroga, Onoga Koji upućuje.

 

To usmjeravanje je usmjeravanje koje je svemu odredilo ulogu u ovom kosmosu, koje je sve uputilo da obavlja ono što mu je omogućeno. Stoga: "Hvali ime Gospodara svoga Svevišnjeg,  Koji sve stvara i čini skladnim, i Koji sve s mjerom određuje i upućuje." (El-A'la 1-3.)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA