Utorak, Svibanj 22, 2018
tekstovi_logo

Hranjiva i zaštitna vrijednost meda


-    bolesti jetre; med se smatra uspješnim lijekom za bolesti jetre, jer pomaže u oslobađanju od otrova
-    šećerna bolest; med sadrži šećer fruktozu. To je prosti šećer koji ulazi u ćelije organizma direktno, bez potrebe za inzulinom i razlikuje se od glukoze koja ne može ući u ćelije tijela, niti biti korisna bez inzulina. Stoga se med smatra jednim od najvažnijh prehrambenih artikala koji odgovara šećernim bolesnicima.
-    sprječava upale; utvrđeno je da med sadrži antitijela koja onemogućavaju djelovanje bakterija i parazita. Ta antitijela su najčešće produkt izlučina pčela radilica.
-    važni vitamini; med sadrži veliku količinu vitamina B (riboflavin). Nedostatak tog vitamina uzrokuje upale u kutnim dijelovima usta i na površini jezika. Vitamin B3 koji ima važnu ulogu u zarastanju rana i rasta tkiva. Vitamin B12 koji je važan faktor u zaštiti od bolesti gubitka krvi (anemija) i upale vrhova/završetaka nerava. Vitamin H koji sprječava širenje ekcema, čireva, oteklina i  ljuskastih lišajeva. Vitamin C koji povećava zaštitu organizma od zaraza i infekcija.
-    antivirusna uloga; omogućava izlječenje bolesti kurjeg oka koju uzrokuje virus smješten na udubini tabana. Sadržavanje antivirusne materije objašnjava njegovu upotrebu od strane Rusa kao zaštitnog sredstva protiv dječije paralize.
-    rak; med sprječava nastanak ćelija raka, obzirom da pčele radilice izlučuju materiju sadržanu u medu koja sprječava njihovu diobu i razvoj.
-    važni elementi; med sadrži važne elemente od kojih su jod  koji je važan i potreban za nastanak hormona štitine žlijezde, cink koji je važan za formiranje materije koje ubija mikrobe u žlijezdi prostate čovjeka

-    liječenje rana i opeklina; ne prijanja na ranu, već je čini sterilnom i čistom od klica; doprinosi bržem zarastnju rana.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POUKE I PORUKE

POSJETITE MINBER.BA