Četvrtak, Svibanj 24, 2018
tekstovi_logo

Voće koje pomaže u borbi protiv srčanog udara i raka


Kod nekih čestih bolesti, poput moždanog i srčanog udara, pojedinih oblika raka ili dijabetičkog katarakta, mogu vam uvelike pomoći bioflavonoidi, obojeni fenolni sastojci prisutni u svim višim biljkama. Ne ubrajaju se u prave vitamine, ali imaju neke biološke i kemijske aktivnosti u tijelu istovjetne vitaminima, pa se preporučuju kao korisna sredstva u prevenciji i liječenju mnogih bolesti, prvenstveno krvožilnih. Otkriveni su 1930-ih godina i kako se u hrani pojavljuju zajedno s vitaminom C, prvobitno su bili nazvani vitamin C2.

Nazivali su ih i vitaminom P od riječi permability, koja znači propusnost, jer reguliraju propusnost staničnih membrana i kapilara. Jačaju kapilare i kontroliraju koji će sastojci ulaziti, a koji izlaziti iz njih. Preko 3.000 različitih flavonoida već je otkriveno, ali nemaju svi jednako djelovanje u ljudskom tijelu. Tu spadaju citrin, hesperidin, rutin, razni flavoni i flavonoli. Uz karotenoide, bioflavonoidi su osnovni razlozi za raznobojnost biljnog svijeta.

Najveće djelovanje bioflavonoida u ljudskom tijelu ogleda se u njihovom pozitivnom djelovanju na čvrstoću krvnih žila, osobito kapilara. Jedan od znakova njihova manjka u tijelu je pucanje kapilara i česta potkožna krvarenja. Osim toga, zbog svog antioksidativnog djelovanja preporučuju se i u liječenju katarakte, virusnih i drugih oboljenja. Flavonoid kvercentin najbolji je primjerak takvog antioksidanta. Kako ima protuupalno djelovanje u ljudskom tijelu te djeluje na lučenje histamina, djelotvoran je i u liječenju astmi, alergija i prehlada. Bioflavonoidi nisu toksični ni kada se konzumiraju u većim količinama.

Lako se apsorbiraju u tankom crijevu, a višak se izbacuje iz tijela urinom. Bogati izvori bioflavonoida su citrusi, šipak, kupine, borovnice, marelice, grejp i naročito grožđe te njegove koštice. Ekstrakt sjemenki grožđa često se može naći u multivitaminskim tabletama. Bioflavonoidi iz ekstrakta koštica grožđa nazivaju se proantocijanidini ili piknogenoli. Ekstrakt sjemenki grožđa sadrži i do 95% proantocijanidina. Rutin i hesperidin su dva druga izrazito korisna bioflavonoida i najčešće ih nalazimo u citrusima i heljdi.

Bolesti kod kojih bioflavonoidi mogu biti od pomoći.

Dijabetička katarakta

Jedna od glavnih komplikacija dijabetesa je zamagljenje leće oka i katarakta. Bioflavonoidi su korisni antioksidanti koji sprečavaju oksidaciju u oku. Istraživanja na životinjama pokazala su da bioflavonoid kvercetin sprečava pojavu katarakte kod životinja oboljelih od dijabetesa. Osim toga, stimulira lučenje inzulina i sprečava oksidaciju u stanicama gušterače. Doze koje su se u liječničkoj praksi za te svrhe primjenjivale na ljudima kreću se od 3.000 do 7.000 mg na dan i znatno su veće od uobičajenih preventivnih doza za ovaj bioflavonoid.

Krvožilni poremećaji, moždani i srčani udar

U jednom je istraživanju u kojem su 552 muškarca bila praćena čak 15 godina rizik od srčanog infarkta kod ispitanika koji su konzumirali kvercetin bio smanjen za čak 75% u odnosu na ljude koji nisu konzumirali ovaj bioflavonoid. Kvercetinom je bogato crno vino, što objašnjava tzv. francuski paradoks. Naime, primijećeno je da Francuzi čija hrana obiluje kolesterolom i štetnim zasićenim mastima imaju pola manje smrtnih slučajeva od infarkta srca od Amerikanaca.

Moguće je da se objašnjenje nalazi u crnom vinu, omiljenom piću Francuza, bogatom ovim bioflavonoidom. Crni čaj je također bogat izvor kvercetina i drugih bioflavonoida, no valja napomenuti da taj čaj sadrži tvari koje remete apsorpciju i djelovanje vitamina B1 (tiamina) važnog za zdravlje srca. Zbog tog se ljudima koji konzumiraju nekoliko šalica ovog čaja dnevno preporučuje dodatno uzimati tiamin, i to odvojeno od konzumiranja čaja, piše Dijeta.co.

Rak

Brojna istraživanja provedena su kako bi se ustanovilo djelovanje bioflavonoida u zelenom čaju i rezultati su pokazali da su bioflavonoidi djelotvorni u prevenciji nekih vrsta raka, osobito raka grla i ostalih dijelova probavnog trakta. No, važno je naglasiti da kod ljudi koji su pušili i konzumirali alkohol zeleni čaj nije bio djelotvoran.

Vijesti.ba
Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ISHRANA

POSJETITE MINBER.BA