Nedjelja, FEBRUARY 18, 2018
tekstovi_logo

Duhan najveća prijetnja zdravlju svih vremena!


WASHINGTON - Ako pušite više od jedne ili dvije kutije cigareta dnevno, onda se smatrate velikim pušačem. Jedno novo istraživanje pokazuje da što duže vremena pušite, to ste više izloženi riziku oboljevanja od smrtonosnih bolesti, od kojih je jedna rak bubrega. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne pretjeruje kada navodi da je duhan jedna od najvećih prijetnji javnom zdravlju sa kojom se svijet ikada suočio.  Ali svake godine, prema podacima te organizacije, najmanje 7 miliona ljudi, ili jedna od deset odraslih osoba, umre od bolesti povezanih sa pušenjem, prenosi "Glas Amerike".


Uz te loše vijesti, Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će gotovo polovina od trenutnih pušača umrijeti od bolesti koje se vezuju za duhan.  Pušenje je povezano sa bolestima srca, moždanim udarom i rakom, koji počinje u plućima gdje se duhan udiše. Doktor Thomas Polascik iz Instituta za istraživanje raka pri univerzitetu Duke kaže da dim putuje kroz pluća i krvotok, te da tako stiže do bubrega, gdje tumor može uveliko narasti prije nego se otkrije.

Pacijent neće obratiti nikakvu pažnju ukoliko ne osjeća bol ili ne primijeti krv u urinu, kaže on.

Pacijenti često dođu u hitnu pomoć zbog bola u abdomenu ili problema sa varenjem, i testovi kao MRI ili CT uoče tumor. Prethodna istraživanja su već otkrila vezu između upotrebe duhana i raka bubrega, ali naučnici na univerzitetu Duke su proučavali medicinske dosjee više od 800 pacijenata koji su bili podvrgnuti operaciji i kod kojih je otkriveno nešto još ozbiljnije, a to je napredna faza raka bubrega. Doktor Polascik kaže da su pacijenti sa rakom bubrega podijeljeni u tri grupe, trenutne i bivše pušače i one koji nikada nisu pušili.  Rizik od napredne faze raka bubrega je bio zasnovan na dva faktora: koliko su pušili svaki dan i koliko dugo.

"Pronašli smo da su ljudi koji su pušili do 10 godina imali povećani rizik do 6%.  Kod onih koji su pušili između 10 i 20 godina rizik se povećao na 45%. Ali za one koji su pušili 30 do 40 godina, rizik se povećao na 80% u poređenju sa nepušačima", kaže doktor Polascik.

Ali koji je rizik oboljevanja od napredne faze raka bubrega ako ste davno prestali pušiti ili ako nikada niste pušili.

Nakon više decenija, možda 20 ili 30 nakon što ste prestali pušiti ili ako niste pušili, rizik oboljevanja je gotovo isti kao i kod nepušača.

Doktori kažu da bi ovo otkriće moglo pružiti dodatni podsticaj pušačima da prestanu pušiti. Što prije prestanu, to im je veća šansa za preživljavanje. Doktor Polascik kaže da su u prošlosti pacijenti sa naprednom fazom raka bubrega imali 8% šanse za preživljavanje još pet godina. Ali testovi kao MRI i CT mogu identificirati tumore kada su još mali.

"Manje tumore obično možemo operativno ukloniti i procent preživljavanja je veliki, 90-95%", kaže Thomas Polascik.

Istraživači na univerzitetu Duke kažu da su potrebne dodatne studije o laboratorijskom identificiranju načina na kojeg pušenje utječe na organe u tijelu što vodi do formiranja tumora.

(Vijesti.ba)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ISLAM I ŽIVOT