Ponedjeljak, JUNE 14, 2021
tekstovi_logo


U gradu Mervu ivio je covjek po imenu Nuh ibn Merjem koji bijae glaveina grada i kadija ujedno. Posjedovao je mnogobrojne blagodati, a izmedu ostalog i veliko bogatstvo. Ovaj covjek imao je i kcerku koja je bila pojam ljepote i savrenstva (potpunosti).
Prosili su je mnogobrojni velikani i glaveine, bogatai i uivaoci raznih blagodati, no njen otac je ni jednom od njih ne dade, i sve ih odbi u prvi mah. Bio je zbunjen i nije znao za koga od njih da je uda pa pomisli : "Ako je udam za jednog, naljutit cu ostale koji su je tako?e prosili."
Ovaj covjek imao je i veoma pobonog slugu Indijca, mladica cije je ime bilo Mubarek. Od imetka koji je posjedovao Nuh ibn Merjem bijae i vinograd pun stabala, voca i plodova, pa jednoga dana rece ovome mladicu (sluzi):
"Ostani ovdje i pricuvaj mi vinograd"!
Mladic osta u vinogardu citav mjesec dana, nakon cega dode njegov gospodar (vlasnik) kako bi ga (vinograd) obiao i vidio je li sve u redu, te rece sluzi: "O Mubarek! Dodaj mi jedan grozd"!
Kada mu Mubarek priuti ono to je traio, on (Nuh) primijeti da je grode na tom grozdu prolo, te mu ponovo zapovjedi:
"Dodaj mi drugi grozd"!, a kada ga Mubarek donese, te Nuh vidje da je i sa njim isti slucaj kao i sa prvim, upita mladica: "Zbog cega mi od toliko prostranog vinograda ne probere i ne donese zdrav i socan grozd"?
"Zbog toga to ne znam koji je zdrav i socan a koji nije" - ogovori mladic.
Kadija rece: "Subhanallah!, ostao si u vinogardu citav mjesec dana i ne zna koji je grozd zdrav i socan, a koji nije"?!
"Istina je, o gospodaru! Ja ga ni probao nisam i ne znam koji je zdrav i socan, a koji nije " - rece mladic.
Kadija upita: "Zato ga nisi jeo"?!
"Zbog toga, gospodaru, to si mi naredio da ga cuvam, ne da ga jedem, a ja te ne elim iznevjeriti niti prekriti tvoju zapovjed" - odgovori mladic.
To zadivi kadiju Nuha , te blagoslovi mladica rijecima:"Neka te Allah, d., poivi s tim emanetom (pouzdanosti)"!
Vidje kadija da je mladic veoma razborit, te mu jednoga dana rece:
"Mladicu ! Trenutno si mi potreban pa mi se pokori u onome to ti ja naredim"!
"Ja se pokorovam Allahu a zatim tebi" , rece mladic.
Kadija nastavi: "Ti zna da ja imam lijepu kcer i da su je prosili mnogi bogatai i glaveine, pa ne znam za koga da je udam.
Hocu da cujem tvoje miljenje o tome?!
Mladic rece:
"Predislamski Arapi su gledali na prijeklo i porodicu, Jevreji i Krcani trae fizicku ljepotu, u vrijeme Poslanika s.a.v.s, ljudi su birali vjeru i bogobojaznost; a u nae vrijeme, najvie se gleda na bogatstvo, "pa ti izaberi od ovo cetvero ta eli"!
"Vec sam izbarao vjeru, bogobojaznost i pouzdanost (emanet)", rece kadija. "elim da te oenim svojom kceri, jer, u tebi sam vidio cestitost, potenje, vjeru i pouzdanost; uvjerio sam se utvoju cednost, neporocnost, te u tvoje cuvanje onoga to ti se da u emanet".
Mladic rece:
"Gospodaru! Pa ja sam slabi rob, crnac-Indijac, kupio si me svojim novcem, pa, kako moe da me oeni svojom kcerkom?! Kako ce me od toliko njih koji su je prije prosili ona poeljeti, i kako da bude sa mnom zadovoljna?!
Kadija rece:
"Hajdemo u kucu - vidjet cemo", a kada stigoe u kucu, kadija rece svojoj hanumi:
"eno, ovo je bogobojazan mladic i veliki je vjernik. Uvjerio sam se u njegovu cestitost i elim da ga oenim naom kcerkom!, pa ta ti misli o tome"?
"Odluka je u tvojim rukama, ali, dozvoli da odem do nae kceri i obavijestim je o ovome kako bih ti prenijela njen odgovor" - rece ena.
I stvarno, ena je otila do kcerke i obavijestila je o tome, na to je kcerka uzvratila:
"ta god mi vi naredite, majka, ja cu uraditi (izvriti). Vaa odluka je i moja odluka, i necu vam protuvrijeciti ni u cemu; prema vama cu uvijek iskazivati dobrocinstvo.
Tako kadija uda kcerku za Mubareka i da im veliki imetak. Ona mu (Mubareku) rodi sina, kome nadjenue ime Abdullah, koji poslije posta poznat u citavome svijetu. Ko je on do Abdullah ibni Mubarek, veliki alim, zahid (pobonjak), mudahid, ravija (prenosilac) hadisa, a dunjaluk ga jo uvijek spominje i prenosi od njega.
Govoreci o njemu, Fudajl ibnu Ijad veli:"Tako mi Gospodara Kabe, moje oci nisu vidjele njemu slicnog".

Objavljeno u Novim Horizontima

Pripremila: Melisa Hasani?Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

VELIKANI UMMETA

POSJETITE MINBER.BA