Četvrtak, Svibanj 24, 2018
tekstovi_logo

Obrezivanje beba efikasno protiv SIDE


bebaStudija Agnes Binagvaho i njenih kolega iz ministarstva zdravlja te zemlje, je potvrdila kako je pomenuta intervencija (koja dramatično smanjuje prenošenje virusa side sa žene na muškarca) mnogo i jednostavnija i jeftinija kada se primenjuje na novorođenčadi nego na odraslima.

Tim iz Ruande je utvrdio da obrezivanje novorođenčeta košta 15, a adolescenta ili odraslog čoveka 59 dolara. Obrezivanjem novorođenčadi bi se uz to uštedelo znatno više novca nego što bi ta intervencija koštala, jer bi se time sprečile mnoge infekcije HIV virusom, koje je skupo tretirati i vodi obolevanju od side.


Od ove bolesti, koja se uglavnom prenosi seksualnim putem, od početka osamdesetih kad se pojavila, dosad je umrlo 25 miliona ljudi, a u svetu trenutno ima 33 miliona ljudi zaraženih HIV virusom. Većina obolelih su Afrikanci.

Kožica na vrhu penisa, koja se odstranjuje obrezivanjem je, inače, bogata ćelijama koje su naročito podložne zarazi.

Jedna prošlogodišnja studija američkih i ugandskih stručnjaka pokazala je da obrezivanje pomaže muškarcima da se ne zaraze HIV virusom, ali ne i ženama i seksualnim partnerkama već zaraženih muškaraca.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA