Utorak, Svibanj 22, 2018
kuran

Kur'an i sunnet o metodama ublažavanja boli


ublazavanjeboliDistrakcija i ublažavanje bolova 

Allah, dž.š., kaže, u prijevodu značenja: "I kad ona ču za ogovaranja njihova, posla po njih, te im priredi divane, dade svakoj od njih po nož i reče (Jusufu, a.s.):

"Izađi pred njih!" A kad ga one ugledaše, zadiviše se ljepoti njegovoj i po rukama svojim se porezaše (zaprepašćene); "Bože, bože!" – uskliknuše – "ovo nije čovjek, ovo je melek plemeniti!" (Yusuf, 31) .

Većina učenjaka se slaže da poslanik Jusuf, a.s., nije imao takmaca u otmjenosti i lijepom izgledu do te mjere da grupa žena, koje su bile pozvane od strane aziza (titula data kralju u određenom vremenskom razdoblju) da ga vide , zaboravlja da ima noževe u svojim rukama i umjesto da ogule voće, porezale su vlastite ruke, mada to nisu ni osjetile.

Priča možda može biti nevjerojatna i neuvjerljiva za nevjernike, ali znanost, posredstvom znanstvenih metoda i anatomije, ima drugačije mišljenje koje je u potpunosti kompatibilno sa gore navedenim ajetom.

Distrakcija ili odvraćanje pažnje - kako ublažiti bolove  

Promjena opažajne koncentracije izazvana bilo čime što preusmjerava misli danas je činjenica u koju znanost vjeruje.  U tom procesu čovjek, pod uticajem stanovitog distraktora , počinje zaboravljati, odnosno biti izoliran od svojih bolova. Dnevni snovi i gledanje TV-a je zgodan primjer, prvo je unutrašnji process, dok je drugo vanjski proces zbog kojeg je koncentracija neke osobe krajnje ometena i u potpunosti biva usredotočena na drugu predstavu (distraktor).

Nema sumnje, kako znanost kaže, da je najučinkovitiji distraktor koji će ovladati tijelom onaj koji odvlači pažnju centara za sluh, vid, okus, miris i osjećaj. 
 
U eksperimentu, kojeg su proveli istraživači u edukacijskoj bolnici, neki ljudi, u toku operacije, bili su izloženi fascinirajućim prizorima, pored propisanih lijekova, i rezultati su bili izvanredni u poređenju sa rezultatima nekih ljudi koji nisu primali taj dodatni, da tako kažemo, lijek za promjenu opažajne koncentracije.  

Ova studija, u kojoj liječnici preporučuju uz propisane ili tradicionalne lijekove korištenje dodatnih načina kako bi se smanjili bolovi, objavljena je u časopisu "Chest". Na internet stranici BBC-ja objavljeno je istraživanje pod nazivom "The return to nature", u kojem dr. Geel Hopkins kaže: "Mi smo uspjeli ublažiti bolove naših pacijenata izlažući ih nekim lijepim prizorima i muzici. Ovo je pomoglo jako puno u minimiziranju učinaka psihološke i fizičke napetosti."  
 
Upotrebom funkcionalnih zraka mozga koje prikazuju dostatnost apsorpcije krvi i hrane u nervnim ćelijama, dokazano je da kad je osoba izložena bilo čemu što može uzrokovati distrakciju koncentracije, nivo aktivnosti u nekim područjima mozga je smanjen. Ta mjesta, kao što je hypothalamus, cingulat gyrus, sensory cortex i postcentral gyrus, odgovorna su za primanje osjeta (doživljaja) boli. Aktivnost u nekim predjelima mozga povećava izlučivanje endorfina koji djeluje na receptore za bol kao opijat.
 
Ublažavanje boli: medicinsko otkriće

Staviti komadić dobro sažvakane hurme (ili nekog drugog dostupnog slatkog voća) u usta novorođenčeta je duboko ukorijenjeni običaj kod roditelja muslimana. Muslimani to čine slijedeći praksu Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., vjerujući da je poslan, kako Kur'an kaže, kao spas i milost čovječanstvu. Način na koji je ovaj običaj nastao navodi nas na zaključak da u njemu postoji neka osobita vrijednost. Radi se o tome da – u čast vrijednosti i užitku slijeđenja sunneta (prakse Poslanika, s.a.v.s) - stavljanje 'šećerne tvari' unutar usta novorođenčeta definitivno smanjuje osjećaj boli i srčani puls. Zanimljiva znanstvenomedicinska studija, objavljena u časopisu ''British Medical Journal'' (br. 6993, 10. juni 1995.), dokazala je, izvan svake sumnje, korist od davanja šećera novorođenčetu kako bi se reducirao osjećaj bilo kakve bolne procedure kao što je bockanje pete za uzorak krvi ili prije obrezivanja.   


Nora Haouari, Christopher Wood, Gillian Griffiths i Malcolm Levene izvršili su istraživanje pod nazivom "The analgesic (pain killing) effect of sucrose in full term infants: a randomised controlled'' na Postnatalnom odjelu Opće bolnice Leeds u Engleskoj. 60-ero zdrave djece gestacijske dobi  od 37 do 42 sedmice i postnatalne dobi  od 1 do 6 dana, bili su randomizirani  za primanje 2ml jednog od četiri rastvora: 12.5%-tne saharoze, 25%-tne saharoze, 50%-tne saharoze i sterilne vode (kontrolna grupa).  

Prva grupa od 30-ero djece primila je šećerni sirup prije rutinske analize krvi (bockanje pete, što je obično bolno) koja se obavlja radi otkrivanja žutila. Preostalih 30-ero beba dobilo je samo sterilnu vodu kao kontrolna grupa. Stavljanje 2ml 25% ili 50% rastvora saharoze na jezik prije bockanja pete značajno smanjuje period plača u odnosu na bebe koje su dobile vodu. Također, njihov srčani puls vratio se u normalu puno brže. Jači šećerni rastvor imao je veći učinak, plač se dodatno reducirao sa povećanjem koncentracije saharoze. Iz toga možemo zaključiti da saharoza (šećer) stavljena na jezik može biti upotrijebljena kao korisna i sigurna forma analgezije  za novorođenčad.  

Blass i Hoffmeyer su, također, pokazali da 12%-tni rastvor interoralne  saharoze značajno smanjuje trajanje plača kod novorođenčadi podvrgnutoj bockanju pete ili obrezivanju. Ova studija je prikazana u časopisu ''The Independent'' (petak 9. juni 1995.), kao i u članku novina ''British Medical Journal''.  

Praksa Poslanika, s.a.v.s., zabilježena je u zbirkama njegovih izreka i pripovijestima o njemu, od kojih su najcjenjenije dvije sahih zbirke, Buharijina i Muslimova. Ebu Burde prenosi od Ebu Musaa, koji je rekao: ''Moja supruga rodila je sina pa sam ga donio Poslaniku, s.a.v.s. Dao mu je ime Ibrahim i učinio mu tahnik  jednom hurmom.''  Postoje izvještaji o brojnim drugim slučajevima kao što je ovaj.  

Hurma sadrži veoma visok postotak šećera (70-80%). Ona ima i fruktozu i glukozu, koje imaju visoku kalorijsku vrijednost. Lahko je i brzo probavljiva, te veoma korisna za mozak. Hurma sadrži 2,2% proteina, vitamina A, vitamina B1, kiselinu B2 vitamina protiv pelagre , u njoj ima tragova minerala potrebnih organizmu, kao što su kalij, natrij, kalcij, željezo, mangan, bakar. Utvrđeno je da je kalij, čiji postotak je vrlo visok, veoma učinkovit u stanju krvarenja, kao što su slučajevi porađanja ili obrezivanja.
 
Može se primijetiti da sunnet, također, preporučuje hurme za prekidanje posta u Ramazanu. Hurme bi trebalo da se pojedu, ako je to moguće, prije akšam namaza - to je medicinski i nutritivno najbolji način i sunnet.  

Iznimnu vrijednost hurmi, isto tako, nagovještava poznati i prekrasni odlomak iz Kur'ana: ''Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela!'' (Maryam, 25-26) Ovo je nalog od Svemilosnog Stvoritelja, za hazreti Merjem, a.s., u vrijeme rođenja Isaa, a.s., blagoslovljenog Allahovog Poslanika. To je bio recept za lagahan i ugodan porođaj. Kao i u primjeru koji smo ukratko iznijeli, vjerujemo da će daljnja istraživanja donijeti potvrdu za one koji još sumnjaju u pravu vrijednost, istinu i mudrost učenja Kur'ana i sunneta.  

''Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?'' (Fussilat, 53)  
Pošto su autori medicinskih istraživanja spomenuli da namjeravaju eksperimentirati sa novim šećernim ili slatkim supstancama, preporučujemo im da isprobaju hurme za ublažavanje boli kod novorođenčadi.

Autor: Dr: Noha Abu-Kresha
Prijevod teksta: Muamer Neimarlija


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA