Petak, Svibanj 25, 2018
tekstovi_logo

Abdullah Porca (sin hfz. mr. Muhammeda Porce) postao i hafiz hadisa Buharije i Muslima


Abdullah_Muhammed_Fadil_Porca1Abdullah Porca (sin hfz. mr. Muhammeda Porce) postao i hafiz hadisa Buharije i Muslima

Ova godina je jedanaesta po redu kako se u Mekki organiziraju intenzivni programi za hafize hadisa u ljetnom periodu u trajanju od četrdeset dana, u Hahremi Šerifu, u neposrednoj blizini Kabe. Ove godine učesnik u spomenutom programu hifza hadisa u Mekki u ogranku hadisa koje bilježe i Buhari i Muslim (muttefek alejhi), bio je i naš mladi hafiz Abdullah Porča koji je svoje ukućane a ujedno i bošnjačku populaciju muslimana prije dvije godine obradovao stjecanjem idžazetname i seneda u Kur'anu. Ovaj petnaestogodišnji sarajlija...

potječe iz ugledne sarajevske porodice hafiza. Sa roditeljima trenutno živi u Austriji. Najbolji je učenik u školi koju u Beču pohađa na arapskom jeziku, što znači da odlično vlada i tim jezikom, pored svog materenjeg bosanskog, te njemačkog. Uz to, hatmom klanja – kao imam – noćne namaze tokom cijele godine. On je produkt pažljivog porodičnog odgajanja, uzrastanja u produhovljenom ambijentu ispunjenom učenjem Kur ana, namazom, zikrom i lijepim govorom, ali i produkt jedne incijative u muslimanskom svijetu.

Hafiz Abdullah je čitav predramazanski mjesec proveo u tom blagoslovljenom području i polagao ispit usmeno i pismeno, dobivši najvišu ocjenu od stručne komisije i pohvalu od voditelja programa šejha Jahje ibn Abdullaziza el – Jahje, ali hafiz Abdullah nije došao niodkuda, on je ponikao iz plodnog tla. Pored njega i njegove sestre : mlađa Kevsera ( 9 godina) i starija Fatima ( 13 godina), u isto vrijeme pred komisijom žena hafiza, položile su hifz u džamiji Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u Medini, s prosječnom ocjenom 96% odnosno, 96,5%.

Druge dvije njegove sestre: Zejneba (16 godina) i Aiša ( 12 godina) sa ocjenama 94,5% i 99,5% uspješno su položile program tedžvida hifza, što je priprema za dobijanje seneda iz Kur ana. Iz zahvale Uzvišenom Allahu na postignutim uspjesima obadvije malde hafize učile su napamet i po jedan džuz dnevno u toku mjeseca ramazana pred prisutnim ženama u Haremi Šerifu u Mekki, u sklopu ramazanske mukabele.

Ovim se broj hafiza Kur ana u porodici Porča povečao na devet, a jedan od njih je sada i hafiz hadisa koje bilježe i Buhari i Muslim. Ne možemo kazati da u bošnjačkoj islamskoj tradiciji nikad prije nije bilo onih koji su, pored Kur ana, napamet znali i hadise koje u svojim zbirkama bilježe i Buhari i Muslim, ali možemo kazati da nam oni nisu poznati. Također, koliko nam je poznato mladi hafiz Abdullah Porča je ne samo jedini bošnjak ovog vremena koji je to postigao, već je i jedini takav čovjek u čitavoj Evropi. Nadamo se da će on otvoriti jedno novo razdoblje u čuvanju, njegovanju i proučavanju Poslanikovih, sallallahu alejhi ve sellem, hadisa na ovim prostorima. Molimo Uzvišenog Allaha da njegovu pojavu kod nas učini berićetnom i plodonosnom i da on posluži kao inspiracija drugim islamskim djelatnicima kod nas u Bosni i Hercegovini, ali i drugim regijama.

Izvor: "Preporod"Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

DAWA

POSJETITE MINBER.BA