Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
tekstovi_logo

Nazivanje selama samo poznatim


rukovanje_predznakAllah,  'azze ve džell, je propisao nazivanje selama kao znak pažnje, uljudnosti i specifične veze među svim ljudima. Tako mlađi naziva selam starijem, bogati naziva siromašnom, Arap nearapu, bijelac crncu i obratno, dakle, selam naziva svako i svakome se naziva selam, poznavali ga ili ne.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je zato rekao:“ Nećete ući u Džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli; hoćete li da vas uputim na nešto, ako ga budete činili zavoljet ćete se?! Širite između vas selam“.

A od predznaka Sudnjeg dana je da se naziva selam samo onima koje poznajemo, i da ne selamimo one koje ne poznajemo, mada je sunnet svakom muslimanu, znanom i neznanom.

Od Ebu Dž'ada se prenosi da je rekao:“ Neki čovjek je sreo Abdullullaha, pa mu nazva selam:Es-selamu alejkum o Ibn Mesude, a ibn Mesud odvrati:“ Istinu je rekao Allah i Njegov  Poslanik, zaista sam čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže:“ Zaista je od predznaka Sudnjeg dana da čovjek dođe i prođe kroz džamiju, a da ne klanja (ni) dva rekata, i da ne naziva selam osim onome koga poznaje“.

A u poznatom hadisu u kojem je neki čovjek upitao Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je islam najbolji, on mu je odgovorio:“ Dijeliti hranu, nazivati selam i onome koga poznaješ i onome koga ne poznaješ“.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

POSJETITE MINBER.BA