Subota, JUNE 23, 2018
tekstovi_logo

Kako kod naše djece razviti ljubav prema Poslaniku


muhammad-green

Mi svi volimo našeg Poslanik salallahu alejhi ve sellem. Jednostavno zato što nam je donio Božiju uputu i pomogao nam da pronađemo put do Istine. On je nazvan svjetlom, kao što Uzvišeni Allah kaže:
“O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna”. (Al-Ma’idah: 15)
Stoga je prirodno da razvijemo i usadimo ljubav kod naše djece prema Poslaniku salallahu alejhi ve sellem. Takođe, trebali bi bili sigurni da ljubav prema Poslaniku a.s. raste svakodnevno i u našem srcu.

No, željeli bismo naglasiti da naša ljubav prema Poslaniku a.s. treba biti motivacija za nas u slijeđenju plemenitih principa koje je on postavio i da upravljaju našim životima.
Nezamslivo je tvrditi da volimo plemenitog Poslanika salallahu alejhi ve sellem, a u isto vrijeme, radimo sve što je u suprotnosti njegovim učenjem. To nije ljubav. To je samozavaravanje!

Muslimani širom svijeta ne prestaju spominjati Poslanika salallahu alejhi ve sellem i donositi salavate na njega.
Ali zašto u našoj porodici ne bi organizovali aktivnosti u kojima slijedimo Poslanika salallahu alejhi ve sellem tokom cijele sedmice? Zašto ne bismo proveli jedan dan u sedmici za svaku od tih aktivnosti, posvetivši cijelu sedmicu za drugu aktivnost? Ili bismo mogli ugraditi neki aspekt svake aktivnosti dnevno. Za koji god način se odlučimo, to već pokazuje kako Poslanik salallahu alejhi ve sellem ima veliki značaj u našem životu.

U cilju promovisanja plemenih osjećaja u porodici, možemo sjesti i napisati na papir, misli i zajedničke aktivnosti koje možemo primijeniti iz života Poslanika salallahu alejhi ve sellem

Evo nekoliko savjeta koji će nam pomoći:

1. Putujmo sa Poslanikom salallahu alejhi ve sellem:

Nabavimo karte od Arabije, ili još bolje, privoliti djecu da crtaju nešto iz atlasa. Zatim, označiti različita mjesta gdje je Poslanik salallahu alejhi ve sellem otputovao iz Mekke ili iz Medine. Svako putovanje istražiti jedan član i predstaviti ostalim članovima porodice prilikom porodičnog druženja.

2. Budimo se sa Poslanikom salallahu alejhi ve sellem:

Poslanik salallahu alejhi ve sellem budio se svakodnevno prije zore, obavljao namaz i činio zikr (sjećanje na Allaha dž.š.). Dok bi gledao u nebo, čitao je zadnji dio sure Alu `Imran, te razmišljao o svemiru i njegovom Stvoritelju. Ovo je odličan način da se približimo Allahu dž.š, u vrijeme kada je koncentracija na vrhuncu, misli nisu opterećene dnevnim brigama i svjesni smo da je, kao što se spominje u hadisu, Allah je vrlo blizu nas. Poslije sabah namaza Poslanik salallahu alejhi ve sellem razgovarao bi s ljudima koji su ostali.

Trebamo, na najljepše načine navikavati cijelu porodicu da na vrijeme obavi ovaj posebno važan namaz, te da se budimo da obožavamo Allaha kao što je Poslanik salallahu alejhi ve sellem radio.

3. Pričajmo priče o Poslaniku salallahu alejhi ve sellem:

To može biti učinjeno u vrijeme prije spavanja, nakon što djeca dolaze kući iz škole, ili bilo koje drugo vrijeme pogodno za učenje. Prvi korak u razvijanju ljubavi prema Poslaniku a.s., je poznavanje njegovog život i ono ga je učinilo poznti i velikim. Možemo kupiti knjige za djecu o njegovom životu, ili slušati ih na kasetama dok smo u automobilu na putu do ili iz škole. A može i svaki član porodice izabrati svoju priču koju želi ispričati, kroz istraživanje i čitanje.

4. Spavajmo kao Poslanik salallahu alejhi ve sellem:

Poslanik salallahu alejhi ve sellem spavao je na jedinstven način. Možda kao znak naše ljubavi možemo spavati jednu noć na način na koji je on spavao. Neki muslimani spavaju na taj način cijelo vrijeme, iako to nije uvjet naše vjere. Poslanik a.s. spavao je na desnoj strani, s desnom rukom pod desnim obrazom. Takođe, uzeo bi abdest prije odlaska u na spavanje. Proučio bi jednu ili dvije dove prije spavanja i proučio nekoliko ajeta ili kraćih sura iz Kur’ana.

Ako ovo primjenimo, možemo naučiti dove i razumjeti njihovo značenje, a i podučiti članove porodice.

5. Jedimo kao Poslanik salallahu alejhi ve sellem:

Postoje predaje o hrani koju je Poslanik salallahu alejhi ve sellem koristio i šta je najviše volio jesti. Možemo napraviti spisak i mi to koristiti. Kada cijela porodica izvrši izbor omiljene hrane, možemo razgovarati i podsjetiti se kulturu ponašanja za stolom. Na primjer, Poslanik a.s. je savjetovao muslimane da budu umjereni u jelu, te da samo jedna trećina želuca bude za hranu. Također, treba oprati ruke prije jela, proučiti bismilu i dovu prije jela, jesti desnom rukm i ispred sebe. Ovo su samo neki od adaba Poslanika salallahu alejhi ve sellem prilikom jela.

6. Klanjajmo kao Poslamik salallahu alejhi ve sellem:

U vrijeme Poslanika salallahu alejhi ve sellem, ako bi neka osoba napravila grešku u učenju Kur’ana, on bi bio korigiran od drugi prisutnih tokom namaza. Ovo isto se radi u cijelom muslimanskom svijetu u mjesecu ramazanu.
Ove sedmice kada navikavamo svoju djecu da žive kao Poslanik a.s, možemo pozvati različite osobe da predvode namaz u džematu, kako bi mogli ispraviti svoje pogreške ako ih bude bilo. To ne samo da će biti vježba u jednom aspektu sunneta, ona će također biti jedan način podučavanja drugih.

7. Igrajmo se kao Poslanik salallahu alejhi ve sellem:

Poslanik salallahu alejhi ve sellem shvatio je važnost zabave i igara. On bi se utrkivao sa suprugom Aišom r.a. i ona ga je većinom pobjeđivala. On je plivao i borio se sa svojim ashabima. On bi se puno šalio s njima.Volio je djecu i igrao se s njima. Mi, takođe, ne smijemo zaboraviti ovaj aspekt u životu. Utrkujmo se sa našim suprugama u dvorištu, postavimo bazen za našu djecu, upišimo našu djecu u streljačku sekciju.

S engleskog preveo: Adem Nušinović, prof.

Izvor: http://www.islamonline.net/Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PORODICA