Nedjelja, Svibanj 19, 2024
tekstovi_logo

Kako privoljeti dijete da klanja namaz?


Skid_salahigurno san ali mozda i nocna mora svake majke. Ok, elhamdulillah Muslimani smo, klanjamo pet dnevnih namaza, kako nam je naredjeno od Allaha, ali kako svoje dijete bilo da je malo ili tinejdzer privoljeti da klanja sa ljubavlju i odusevljenjem, kako postici svijest o namazu kod djeteta? Nekome to ide lako, ali priznacete nije uvijek tako.

Nekoliko mama je postavljeno pitanje Kako ucis svoje dijete da klanja? Ono sto slijedi je nekoliko inspirativnih odgovora.

Primjer mama1:

Jas am oduvijek ohrabrivala svoju djecu da se pridruze nama u namazu. Cak i ako ce samo sjediti i igrati se sa igrackom. Kada je moje djete imalo oko 5godina aktivno sam pocela uciti dove, sure i zikr namaza recimo prije spavanja, u autu na putu do skole, u igri I sl. Narocito salavat I dove jer se one cine kao najteze za nauciti. U toku klanjanja sunneta ucilabi malo glasnije da bi me culi i na taj nacin zapamtili sta se uci na kojem dijelu namaza. Sa 6 godina, kada je interes za pridruzivanjem u namzau postao intenzivniji, pokusala sam i poducavala ih koje ponasanje je prihvatljivo u toku namaza a koje ne. Ponasanje poput pokusaj da budes miran, da se ne smijes i da ne zasmijavas drugu druge, pokusaj da se fokusiras na komunikaciju sa Allahom dz.s. da mu se zahvalis na igrackama i svemu sto ti je dao, umjesto da u namazu gledas prema prozoru, da ne hodas ispred drugih koji klanjaju itd. Iznenadjujuce oni su naucili dosta toga. Ostati fokusiran u namazu je cak tesko i za vecinu odraslih ljudi.
Nekoliko mjeseci prije sedmog rodjendana, poceli smo sa planiranjem veoma specijalnog namaz party-ja. Prije toga imali smo mali Hvala ti Allahu party za blizu familiju ali za sedmi rodjendan planiralismo nesto VEOMA specijalno. Rekla sam djeci das a sedam godina Allah trazi od nas da vas poducimo kako da klanjate. To je veoma posebno vrijeme u nasim zivotima. Kupila sam I specijalnu cestitku zeleci mu veoma sretan zivot kao Muslimanu koji klanja Allahu. Cestitka mu sada sluzi da zabiljezi na kojoj stranici Kurana je stigao. A svaki put kada je procitam ostavlja lijepe memorije i utisak na mene. Molim Allaha d ace moja djeca zapamtiti ovo vazno vrijeme njihovog djetinjstva.

Prica druge mame:

Sve je pocelo jos kada su moja djecica bila vrlo mala. Vidjeli bi moga muza I mene kako klanjamo i puzali oko nas i padali na sedzdu. Uvijek bi cekali trenutak kada cemo podici kaziprst na sjedenju pri ucenju sehadeta i onda bi se smjeskali od radosti kada bi uhvatili nase prste. To je bilo vrijeme kada su se sutke igrali onda se to postepeno pretvorilo u vrijeme kada su sutke stajali u namazu sapcuci jedno drugom a evoluiralo u vrijeme kada su poceli da nam se pridruzuju u namazu uceci u sebi bilo sta sto su znali napamet od Kurana.

Onda su postali osmogodisnjaci i svo odusevljenje oko namaza je prestalo. U najmanju ruku tako je to nama izgledalo. Osma godina njihovog zivota je bila najteza godina za nas. Obadvoje moje djece i djecak i djevojcica su se otudjili i zahtijevali svoju autonomiju. Nismo se raspravljali sa njima u vezi namaza. Moj muz i ja smo nastavili klanjati u dzematu ispred njih, pozivajuci ih da klanjaju sa nama, sto su oni povremeno i radili. Podsjecujuci ih koliko mnogo ih Allah voli i poziva da s Njim razgovaraju pet puta dnevno je uspjelo! I zasramljujuce ali iskreno, podmicivanje sa slatkisima takodjer je donijelo dobre rezultate, narocito ubacujuci u njih podsjetnik za namaz, sa ciljem d ace jednog dana biti nauceni i steci naviku da klanjaju na vrijeme, a to sve nagradjeno sa slatkisima d ace jednog dana polahko postati lekcija za njih i prestati kako budu odrastali a biti zamjenjeno sa dzennetskim kolazima ako Bog da.

Iskustvo trece mame:
U nasoj porodici mi smo pokusali da ucinimo namaz iskustvom koje ce kod djece razviti osjecaj vaznosti i blizskosti. Kao majka cetvoro aktivne djece ja znam da je ovo nekada lakes reci a teze sprovesti u praksu! Nasa idealna slika je da djeca idu na namaz poletno i brzo, klanjaju sa nama u tisini i predano nije u realnosti tako. Jas am shvatila da podsjecajuci se da malo uprostimo i ucinimo namasko vrijeme ritualom u kojem porodica uziva je vrlo bitno i za roditelsku duhovnost i djeciji duhovni razvitak.

Ovdje su neke od ideja koje su kod nas uspjevale:
*Posli bi na namaz uvijek prije, trazeci jedan poseban dio u kuci , obicno cosak sobe, gdje bi stavili razne dizejnirane sedzade.
*svako dijete voli da ima svoje licne stvari za namaz. Djevojcice su voljele da imaju njihove licne serdzade I posebne hidzabice. Moj sin je imao kapicu za namaz. Takodjer su voljeli da sakupe tespihe, raznih ukrasnih bobica. Cak iako ja i moj muz ne koristimo tespih dok zikrimo, vec zikrimo na prste ruke, primjetili smo da mladja djeca obicno imaju poteskocu uceci zikr na prste sa racunanjem. Pa su tespihi bili od velike koristi. .

*Sto cesce smo uobicavali da klanjamo zajedno u dzematu. Ako imate djecu koja su premala da bi vas slijedili u dzematu, najmanje sto mozete uciniti je barem postaviti ih na mjesto odakle mogu da vas gledaju dok klanjate. Na ovaj nacin oni mogu biti svjesni namaza, mogu nauciti kako se treba ponasati u namazu, i mogu osjetiti ritam koji namaz uspostavlja u zivotu jedne porodice. Za stariju djecu imajte barem jedan namaz u toku dana kada klanjate svi zajedno!
*Moje tri starije djevojcice s njima sam uspostavila dzemat. Za vrijeme Jacije namaza, kada vecina muzeva ide da klanja u dzamiju u dzematu, mi na spratu napravimo nas zenski dzemat.Tada pokusavam da uljepsam glas dok ucim sure, zeleci da moje djevojcice porastu u spoznaji da lijepe Kuranske recitacije nisu privilegija samo muskog dzemata. Pokusavam takodjer da ucim krace sure koje znaju, ali ponekad i malo duze da bi ih privikla na duze stajanje u namazu..
Kada je namaz zavrsen mi se rukujemo i zagrlimo i poljubimo u obraze i kazemo jedna drugoj tekabel Allah. Poslije namaza podsticite djecu da ostanu da sjede mirno, odupiruci se potrebi da skoce i trce okolo.
Izgovarajuci zikr poslije namaza i ajetul Kursiju glasno svi zajedno ce podsjetiti djecu da namaz jos uvijek nije zavrsio. Ja obicno izaberem jedno dijete da sjedi u mom krilu i ucim svoj zikr na njegove prstice, sve ovo, kao i rukovanje, poljubac, zagrljaj ritual poslije namaza pomaze da se izmedju mene i djece razvije osjecaj njeznosti, a njih ucini da osjecaju bliskost samnom. Uceci zikr na njihovim prsticima moze pomoci da nauce kako da broje i tako uce zikr

(Akos.ba)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PORODICA

POSJETITE MINBER.BA

  • O dužini odjeće
      Od Ibn Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Isbal (prekomjerno dugi krajevi odjeće) može biti u izaru...
  • Osobine licemjera
    Piše: Dr. Hajrudin Tahir Ahmetović Abdullah b. Amr, radijallahu anhuma, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko bude imao četiri svojstva, taj...
  • Ummet anesteziologa
    Piše: Muhamed Ikanović Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao na mezarje i rekao: “Kako bih samo želio da...