Petak, Svibanj 25, 2018
tekstovi_logo

Uvaženi šejh Safet Kuduzović doktorirao na univerzitetu Mekka El-Mukerrema u Džiddi


safet1Dana 15.05.2013., na Univerzitetu Mekka El-Mukerrema u Džeddi, naš brat Safet Kuduzović je odbranio svoj doktorski rad i to odličnom ocjenom.

Doktorska disirtacija je bila na temu: Valorizacija hadisa koji se koriste u hanefijskoj pravnoj školi,a nisu zabilježeni s lancima prenosilaca u hadiskim zbirkama, kroz djelo „Bedaeus-sanâia“ od imama El-Kâsanija. Inače, djelo „Bedaeus-sanâia“, štampano u deset velikih knjiga, slovi kao najargumentovanija knjiga fikha u hanefijskom mezhebu, a za koju je poznati šafijski učenjak Šemsuddin el-Hasrušahi kazao da niko od hanefijskih, niti šafijskih, učenjaka nije napisao djelo slično ovom. U štamparskoj formi (B5) disirtacija ima oko 1200 stranica, što ukazuje na zahtjevnost i obimnost spomenute tematike. Zbog svega spomenutog, ne čude pohvale koje su upućene od strane mentora i ispitivača na samoj odbrani rada. Zanimljivo je da je mentor na disertaciji bio Jordanac, prvi ispitivač Marokanac i drugi ispitivač Saudijac.

Bitno je napomenuti da je odbrani doktorske disertacije šejha Safeta Kuduzovića prisustvovao i naš cijenjeni brat Imad el-Misri koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je prisustvovao ovom bitnom događaju.

Da podsjetimo, Safet Kuduzović je magistrirao na hadiskim naukama pri jordanskom univerzitetu, a magistarska disertacija je bila na temu: „Skrivene mahane hadisâ koji govore o spajanju i kraćenju namazâ.“

Safet Kuduzović je autor nekoliko djela;

-"Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, namaza". Ovo djelo ima tri različita izdanja. Prvo izdanje je čisto hadiska studija. Drugo izdanje je proširena verzija prethodnog s posebnim akcentom na komparativni fikh. Treće izdanje je skraćena verzija džepnog formata koja ja štampana u desetine hiljada primjeraka kao poklon muslimanima u BiH i šire.

-"Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, posta"

- "Stav islama o brijanju brade, pušenju i muzici". Ovo djelo ima i drugo, dopunjeno i prošireno izdanje.

- "Pravni propisi dženaze"

- "Džuma namaz - pravni propisi"

- "Odlike i propis namaza u džematu"

- "Kurban i akika - pravni propisi"

-·" Fetve, pravne decizije"

- "Čudesni svijet snova" (djelo je u štampi)

- "Hadž i umra" (ovo djelo nije još dovršeno).

Pored toga, Safet Kuduzović ima na stotine audio i video predavanja koja su dostupna na internetu na različitim web-portalima, kao i na servisu You Tube. Bio je konsultant u prevođenju mnogih djela s arapskog jezika, kao i jedan od redaktora Buharijeve zbirke hadisa. Najviše pisanih tekstova objavio je na web-portalu www.minber.ba. Trenutno živi i djeluje u Sarajevu, ali je aktivan na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, te brojnim evropskim zemljama, kao i u Austriji, gdje obnaša periodičnu funkciju imama i hatiba u gradu Lincu.

Allaha Uzvišenog molimo da nam poživi, sačuva i učvrsti  dr. Safeta Kuduzovića i da još dugo godina bude svojevrstan simbol slijeđenja prvih generacija i oživljavanja sunneta najdražeg nam poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem.

safet2safet3safet4Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

DAWA

POSJETITE MINBER.BA