Subota, JUNE 23, 2018
tekstovi_logo

Dova – prirodan lijek za tijelo i dušu


dova_bratuVeza između učenja dove i zdravlja bila je predmetom mnogih studija tokom posljednja četiri desetljeća. Dr. Herbert Benson, specijalista kardiovaskularne medicine na Harvardu i pionir u oblasti medicine uma/tijela, otkrio je fenomen koji se dešava tokom učenja dove, a nazvao ga je “relaksacioni odgovor”. Naime, u toku dove, metabolizam i rad srca usporavaju, spušta se krvni pritisak i disanje postaje smireno i ujednačeno.

Ovakvo fiziološko stanje povezano je sa sporijim moždanim talasima i osjećajima kontrole, smirene prisutnosti i mira. Ovo je značajno otkriće jer dr. Benson pretpostavlja da je više od polovine posjeta doktoru u SAD-u prouzrokovano bolestima poput depresije, visokog krvnog pritiska, čireva (ulcera) i migrena. Sva spomenuta oboljenja djelimično su ili u cijelosti uzrokovana visokim nivoima stresa i anksioznosti.

Dr. Andrew Newberg, direktor Centra za spiritualnost i um (The Center for Spirituality and the Mind) na Univerzitetu u Pennsylvaniji, proučavao je tibetanske budiste koji prakticiraju meditaciju i franjevačke časne sestre u molitvi. Kod obje grupe istraživanja su pokazala smanjenu aktivnost u dijelovima mozga povezanim s osjećajima sopstva i prostorne orijentacije. Dr. Newberg također je otkrio da molitva i meditacija podižu nivoe dopamina, neurotransmitera povezanog sa stanjima sreće i blagostanja.

Ken Pargement s Univerziteta Bowling Green State jednoj grupi ljudi koji pate od migrena savjetovao je da svakodnevno meditiraju dvadeset minuta, te da pritom izgovaraju duhovne afirmacije tipa: “Bog je dobar. Bog me vidi. Bog me čuje”. Kontrolna grupa ispitanika ponavljala je neutralne rečenice tipa: “Trava je zelena. Zemlja je mekana.” Grupa duhovnih meditatora imala je manje glavobolja i veću toleranciju na bol od onih ispitanika koji su izgovarali neutralne fraze.

Postavlja se pitanje da li su smirujući efekti duhovnih vježbi samo privremeni ili traju i nakon što prestanemo s dovom i posvetimo se našim stresnim životima?

Jedna studija koju je finansirao Nacionalni institut za zdravlje iz SAD-a (The National Institute of Health) ustanovila je da su pojedinci koji su svakodnevno prakticirali molitvu imali 40% manje šanse za obolijevanje od visokog krvnog pritiska u odnosu na ljude koji nisu redovno upražnjavali molitvu.

Istraživanje Medicinske škole iz Dartmoutha (Dartmouth Medical School) otkrilo je da su religiozni pacijenti podvrgnuti operaciji srca imali tri puta veće šanse za oporavak od manje religioznih bolesnika. Istraživanje Univerziteta u Cincinnatiju, obavljeno 2011. godine, na mladim ljudima oboljelim od astme pokazalo je da je omladina koja je upražnjavala molitvu i meditaciju imala rjeđe i manje izražene simptome nego vršnjaci koji to nisu činili. Druge studije pokazale su da molitva jača imuni sistem i pomaže u ublažavanju i smanjenju  učestalosti širokog spektra oboljenja.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

AKIDA