Utorak, Svibanj 22, 2018
kuran

KUR'AN I BOTANIKA


BOTANIKA

Što se tiće botanike tek nedavno smo otkrili da čak i biljke imaju polove – muško i žensko! To ranije nismo znali. Baš svaka biljka ima različite karakteristike muškog i ženskog!

U suri Taha, poglavlje 20, ajet 53 Uzvišeni kaže:

„... i On spušta s neba kišu – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u PAROVIMA niče raznovrsno bilje.“

Ovo znači da biljke imaju polove, muško i žensko.

Kur'an kaže u suri Ra'd, poglavlje 13, ajet 3:

„On je od svakog ploda po par, muško i žensko dao...“

Ovo znači da čak i voćke imaju polove, muško i ženko. Na polju zoologije, Kur'an govori u suri El-En'am, poglavlje 6, ajet 38:

„Sve životinje koje po Zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete svjetovi su POPUT VAS...“

Danas nauka otkriva da čak i životinje žive u zajednicama kao i ljudi. Kur'an opisuje let ptice u suri Nahl, poglavlje 16, ajet 79:

„Zar oni ne vide kako ptice u prostranstvu nebeskom bez muke lete, njih samo Allah drži...“

U suri Mulk, poglavlje 67, ajet 19, Kur'an ponavlja:

„Zar oni ne vide ptice iznad sebe, kako raširenih krila lete, a i skupljaju ih. Samo ih Milostivi drži. On, zaista sve dobro vidi.“

Ovdje Kur'an daje jasno objašnjenje onoga što je moderna nauka tek danas otkrila, a to je da ptice imaju neku vrstu programa za kretanje – u nervnom sistemu. To je razlog zašto mlade ptice, bez ikakvog letačkog iskustva, mogu letjeti na hiljade milja, bez vodiča. I također se vračaju nazad. Veoma jak primjer dao nam je profesor Hamburg, u svojo knjizi – MOĆ I SLOBODA – o parenju ptica... Ta ptica ima putovanje od preko 15 hiljada milja, tamo ostaje oko 6 mjeseci, i vraća se na mjesto parenja sa zakašnjenjem ne više od sedam dana! Kako je to moguće?!

Naučnici kažu da ove ptice moraju biti nekako isprogramirane. Ko ih programira? Naravno, Kur'an kaže da ih Allah s.w.t.a. vodi. Arapska riječ EMSEKE znači – uhvatiti, držati.

U suri Nahl, poglavlje 16, ajet 68-69, Uzvišeni kaže:

„Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: - Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno...“

Šta se misli pod time da je Allah naredio pčeli da ide stazama svoga Gospodara?Fonfreš, poznati naučnik, dobio je Nobelovu nagradu 1973. godine, kada je objasnio ponašanje životinja, posebno način komunikacije među pčelama. Danas nam je poznato da kad god neka pčela radilica pronađe novi cvijet ili novu baštu,gdje može naći nektar,ona ide drugim pčelama i kaže im tačnu lokaciju i mapu novog cvijeta ili bašte ,na način koji zovemo pčelinji ples.

Tek danas, uz pomoć najnovijih fotografskih metoda saznali smo kako se ta komunikacija odvija. Pčela koja se spominje u navedenom ajetu sure Nahl je pčela ženskog roda. KULI ili FESLUKI označava ženski rod.Doskora smo vjerovali da je pčela radilica muškog roda. Nije ni čudo što je Šekspir napisao u jednoj od knjiga  kako je muška pčela vojnik,otišao kod svog kralja...

Danas mi znamo da nije kralj taj kome se pčele javljaju,već kraljica,i nije radilica muškog roda ,već ženskog! Zamislite, Kur'an govori o rodu pčele radilice još prije 1400godina,a to smo tek danas otkrili.

U suri Ankebut poglavlje 29,ajet41,Uzvišeni kaže:

„Oni koji ,mimo Allaha,zaštitnike uzimaju,slični su pauku,koji sebi isplete kuću,a najslabija je ,uistinu,paukova kuća,neka znaju!“

Pored toga,naravno,ko god uzme pored Allaha zaštitnika,fizički model kuće će biti slab,nestabilan,ovaj ajet upućuje na PORODIČNU SITUACIJU,jer smo tek nedavno otkrili da vrlo često ženka pauka ubije pauka mužjaka!

U suri Neml,poglavlje27, ajet17-18 kaže se:

I skupiše se Sulejmanu vojske njegove, džinnovi i ljudi i ptice, sve četa do čete, postrojeni, (Mravi, 17)
i kad stigoše do mravlje doline, jedan mrav reče: "O mravi, ulazite u stanove svoje da vas ne izgazi Sulejman i vojske njegove, a da to i ne primjetite!" (Mravi, 18)

Neko će pomisliti:“Kakva je sad ovo knjiga,ovaj Kur'an?!Ova knjiga,Kur'an govori o mravima ,mravima koji međusobno razgovaraju!Ovo je bezvrijedna knjiga!“ Danas smo došli do saznanja da od svih životinja i insekata najviše sličnosti sa čovjekom imaju mravi. Oni sahranjuju mrtve kao što to rade ljudi. Oni imaju sofisticirane metode organizacije,imaju nadležne organizatore, predvodnike, itd.

Kur'an govori o naprednoj prirodi mrava još prije1400 godina! Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA