Utorak, Svibanj 22, 2018
kuran

Liječenje išijasa ovčjim repom


U predaji koju bilježi Ibn Madže prenosi se od Enesa Ibn Malika da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Lijek za išijas je rep pustinjske ovce rastopljen i podijeljen na tri dijela, svaki se uzima na prazan želudac tri dana uzastopno."

Što podrazumijeva ovce koje pasu u područjima s prirodnom ispašom. Simptomi išijasa: Išijas je bol koja se prostire duž bedrenog živca počevši od kukova, niz stražnju stranu noge i eventualno do stopala. Što duže traje to se više pomiče dalje niz nogu koja atrofira uz utrnulost i slabost. Simptomi mogu uključivati bol u leđima i može biti opasno ako je u pratnji inkontinencije crijeva ili mokraćnog mjehura. Što uzrokuje išijas? Išijas ima različite uzroke; u većini slučajeva posljedica je hernije diska koja dovodi do kompresije korijena živca. Infekcija nekim enterobakterijama uzrokuje upalu bedrenog živca, a time i pojavu išijasa.


Naučna nadnaravnost u hadisu

1. Uloga masti u liječenju ove bolesti: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je spomenuo da se za liječenje išijasa, u nekim slučajevima, koristi ovčiji rep, koji je zapravo mast.

Moderna nauka kaže: Metabolizam lipida ima tri ogranka. Svaki od njih vezan je za vrstu masnoće koja se unosi u velikim količinama. Masti, prema tome, dovode do formiranja tri različita hemijska spoja koji imaju suprotne efekte jedan naspram drugog. Ovi spojevi, poznati kao prostaglandini, nalikuju hormonima i imaju različite učinke na bolove i upale u tijelu.

Prostaglandini tipa 1 sprečavaju bol i vode porijeklo od masne kiseline zvane gama-linolna kiselina (GLA). GLA pripada skupini omega 6 masti koje se nalaze u ograničenim količinama kod nekih pustinjskih biljaka. Zato su medicinski proizvodi koji sadrže ekstrakt iz tih biljaka skupi. Ti proizvodi pomažu ljudima koji nemaju aktivnih enzima za pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolnu kiselinu, a zatim u prostaglandine tipa 3.

Prostaglandini tipa 2, s druge strane, povećavaju bolove. Oni se formiraju iz skupine omega 6 masti, također, a uglavnom iz linolne kiseline koju nalazimo u margarinu i kolačima, kao i od biljnih ulja transformiranih u prehrambenoj industriji u čvrste trans-masti, tako da kolači, čokolade i slatkiši mogu ostati u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi.

Prostaglandini tipa 3 su poznati po svom djelovanju na smirivanje bolova i upala. Oni se formiraju iz alfa-linolne kiseline (ALA), koja se pretvara u dva spoja EPA i DHA. Alfa-linolna kiselina nalazi se u uljima prirodnog lišća i bilja, i u tome je, dakle, prednost prirodne biljne hrane koju jedu ljudi i životinje poput ovaca koje žive u pustinji (oazi). Ulja koja sadrže alfa-linolenske kiseline su jeftina. Ona pripadaju grupi omega3 poznatoj po njihovoj ogromnoj koristi i tekućem stanju na sobnoj temperaturi.

Neke od koristi masti omega3 vrste su: 
- smanjenje nivoa holesterola, 
- zaštita od srčanog i moždanog udara, 
- zaštita od arterijske hipertenzije, reumatoidnog artritisa, ekcema  i karcinoma.

Osim toga dokazano je da masti tipa ‘sys’ imaju ulogu u smanjenju količine lipida u tijelu, a posljedično i u mršavljenju. Za razliku od masti omega 3 grupe, zasićene životinjske masti i hidrogenizirane biljne masti, koje se u prehrambenoj industriji pretvaraju u masti tipa ‘trans’, jednako kao i masti tipa omega 6 ne sadrže sve pogodnosti koje posjeduju masti omega 3 vrste, ali imaju mnoge štetne karakteristike. Ovo veliko odstupanje u koristi od omega 3 masti može biti shvaćeno prikazom fizioloških efekata glavnih masnih kiselina. Masne kiseline su uključene u formiranje tkiva mozga, oka, uha, reproduktivnih žlijezda i tkiva drugih žlijezda. One učestvuju u oblikovanju membrana svih ćelija u tijelu i imaju funkciju zaštite ćelija. Masne kiseline imaju ulogu u obnovi nervnih tkiva kao što je slučaj sa hernijom diska, jednim od glavnih uzroka išijasa. Nauka je dokazala da masti omega 3 grupe imaju važnu ulogu u liječenju upale nervnih vlakana, koja je drugi najvažniji uzrok išijasa. Knjiga, specijalizirana za to područje, izdata je 1998, autora Joel Krimmera, profesora medicine i šefa Odsjeka za reumatizam medicinske škole u New Yorku. Knjiga je nazvana "Ljekovite masti i upala" (The Medical Fats and Inflammation ) i sadrži mnoge pojedinosti o biohemiji liječenja upale putem omega 3 masti.

2. Pustinjske ovce se hrane prirodnim biljem, bogatim omega 3 mastima iz kojih naučnici mogu izdvojiti 700 lijekova. Blagotvorna ulja, koja ovca dobija iz tih biljaka, zadržavaju se u njenom repu.

3. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da bi rep najprije trebalo rastopiti, kako bi na taj način štetne bakterije i klice bile ubijene  toplotom.

4. Također, trebalo bi to uzimati tokom tri dana, ne više, da bi se izbjegla oksidacija masti i žgaravica.

5. Također, ovaj preparat bi trebalo biti uzeto na prazan želudac, tako da drugi lipidi ne pariraju mastima iz repa pri apsorpciji u probavnom traktu u području vezikule  i gušterače na ćelijskom nivou, gdje enzimi u membrani provode transformaciju ovih masti omega 3 skupine u blagotvorne prostaglandine tipa 3 koji smanjuju upale i bol uzrokovane išijasom.

Referenca: Sažetak istraživačkog rada predstavljen od strane dr. Zoheir Bin Rabeh Gerramija na konferenciji Međunarodne organizacije za islamsku nadnaravnost, Dubai, ramazan 2004.

 


Preveo s engleskog: Muamer Neimarlija
Autor: Dr. Zoheir Bin Rabeh Gerrami
Izvor: quran-m.comAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

KUR'AN I NAUKA

POSJETITE MINBER.BA