Petak, MARCH 23, 2018
tekstovi_logo

Sedam devojaka i jedna žena se pokrile poslije tribine


Sedam devojaka i jedna žena odlučile su da se pokriju islamskom odećom hidžab posle tribine koja se bavila oblačenjem žena u islamu, a organizovao ju je Fakultet za islamske studije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je predsednik muftija Muamer Zukorlić.

 

 

Kako je objavljeno na sajtu mešihata Islamske zajednice u Srbiji žene su se odazvale pozivu predavača koji je posle programa zapitao "da li među našim sestrama koje se nisu pokrile postoji neka koja to želi učiniti večeras". Njihov odziv je, kako se navodi, propraćen gromkim aplauzom. Pred kraj susreta osam žena koje su se prijavile izašle su iz druge prostorije, u potpunosti islamski odevene.

 

 

Uz saopštenje izdato na sajtu Mešihata nalazi se i videozapis u kome devojke Aida Rašljanin i Sedžda Zukorlić pozivaju svoje drugarice da slede Alahovu zapovest i prihvate hidžab (pokrivanje) način oblačenja koji je propisuje Šerijat. Ove devojke zapravo su naratori Alahovih poruka, koje prati istočnjačka muzika.

 

 

"Zar nije vreme da razmisliš o hidžabu... Alaha mi, volim te i ne želim te videti uplakanu, umorenu od dunjaluka... od greha. Znaš ko ti je naredio da pokriješ svoje dragoceno telo. Znaš od koga je ta naredba. Alah, tvoj gospodar nebesa i zemlje, gospodar savršenog kosmosa", poručuju devojke.

Osam Novopazarki koje su rešile da se pokriju

 

"Nema blaga za koje bi prodala svoje telo, a tvoje telo sve je više prikazivano. Želim biti čedna čestita... Nećeš biti sretna ako Alaha rasrdiš. Voljena sestro, Alah ti je naredio da se pokriješ da se zašstitiš. Još uvek nisi shvatila propise. Još uvek nisi pokrivena", pozivaju Aida i Sedžda.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

One upozoravaju da se Alahovom propisu ne može reći ne, a ukoliko se to, ipak, dogodi upozoravaju na posledice: "Ostaćeš da živiš u mraku, ostaćeš da živiš u strahu da li ćeš biti napadnuta ili ponižena. Nećemo ti dozvoliti draga sestro. Kažeš da si muslimanka, a ničim to ne pokazuješ, pa kako ću te razlikovati od te muslimanke. Ako tvrdiš da si muslimanka stavi hidžab. Ako stvarno voliš Alaha pokaži mu".

 

Hidžab je ženska odeća koja pokriva telo u potpunosti osim lica i šaka i svaka žena u islamu koja klanja pet namaza dnevno obavezno je pokrivena.

 

U Srbiji je u vreme komunizma nošenje feredže ili zara bilo zabranjeno posebnim zakonom koji je usvojen 1950. godine. Zakon je donet jer se smatralo da takva odeća ponižava i potčinjava ženu. U Raškoj oblasti, gde živi najveći procenat muslimana, poslednjih godina je sve više mladih devojaka koje se odlučuju na pokrivanje, što podržavaju obe opcije unutar islamske zajednice.

 

 

Nošenje hidžaba, zara i feredže je veoma česta tema u poslednje vreme, posebno u zemljama Evropske unije. U Srbiji oko toga polemike nema možda i zato što mali broj muslimanki odlučuje da nosi feredžu ili burku. Muslimani tvrde da islam ne propoveda pokrivanje ženskog lica i ta odluka je isključivo odluka pojedinca.

tekst preuzet sa vesti-online.comAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

ZA SESTRE

POSJETITE MINBER.BA