Četvrtak, JUNE 21, 2018
tekstovi_logo

TEKSTOVI

KAKO JE SEHURIO ALLAHOV POSLANIK

RAMAZANSKI SAVJETI


sehur_(DESET VJERODOSTOJNIH HADISA O VRIJEDNOSTI SEHURA)

Pošto tokom mjeseca ramazana  svakog dana sehurimo i iftarimo, lijepo je da se podsjetimo na to da vjernik treba da upotpuni svoj post tako što će sehuriti, zbog svih vrijednosti koje su spomenute o sehuru.

O sehuru i vrijednosti sehura bilježe se mnogi vjerodostojni hadisi, a jedan od tih hadisa dovoljan je da čovjek nikada ne izostavi ustajanje na sehur.

U ovom tekstu naveset ćemo samo nekoliko vjerodostojnih hadisa o sehuru.

Opširnije: KAKO JE SEHURIO ALLAHOV POSLANIK

 

10 GREŠAKA PRISUTNIH KOD VELIKOG BROJA POSTAČA

RAMAZANSKI SAVJETI


GRESKE_POSTACA

(ČUVAJTE SVOJ POST)

Kazao je Huzejfe, r.a.: ”Ljudi su pitali Allahovog Poslanika o dobru, a ja sam ga pitao o zlu, bojeći se da me ne zadesi.“ (Buharija)

Na osnovu spomenute formule mi ćemo kroz ovaj tekst, kratko i bez detaljnijih pojašnjenja, ukazati na neke greške koje čine postači u toku posta, ne znajući da ih to može skupo koštati ili u najmanju ruku da to bude razlogom propuštanja velikih nagrada.

Opširnije: 10 GREŠAKA PRISUTNIH KOD VELIKOG BROJA POSTAČA

   

OSNOVNI PROPISI RAMAZANSKOG POSTA

RAMAZANSKI SAVJETI


ramazan-sarajevo-facebookKaže Uzvišeni Allah: "O vjernici! Obaveznim vam je učinjen post, kao što je obaveznim učinjen onima prije vas, da biste bili bogobojazni." (El-Bekara, 183.)

Post znači sustezati se radi Allaha od jela, pića, i udovoljavanja spolnom nagonu u danima ramazana od početka zore do zalaska sunca.

Post ramazana je stroga obaveza-farz svakom pametnom i punoljetnom muslimanu i muslimanki koji nije putnik i ženi ukoliko nije u hajzu (menstrualni ciklus) ili nifasu (postporođajno krvarenje).

Opširnije: OSNOVNI PROPISI RAMAZANSKOG POSTA

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

BUDIMO PRIJATELJI

POSJETITE MINBER.BA