Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Upoznavanje prosca o bolesti djevojke


cvijet_plavi

Pitanje: Ukoliko je djevojka imala težu operaciju, npr. u predjelu stomaka, gdje se još uvijek –iako je operacija bila poodavno- vide tragovi, da li je njen staratelj dužan da o tome obavijesti njenog prosca? Je li šerijatsko pravo njenog proca da to poznaje ili ne?

Odgovor: Sva hvala pripada samo Allahu, Gospodaru svih svjetova! Allahu naš, neka je Tvoj salavat i selam na našega vjerovjesnika, Muhammeda, na njegovu porodicu, njegove ashabe i sve koji ga slijede do Sudnjega dana!

Svakom muslimanu je obaveza da bude iskren u svim pitanjima, jer je u iskrenosti spas i uspjeh! Ukoliko dođe prosac spomenutoj djevojci a na njoj se još uvijek primjećuju tragovi operacije, obaveza staratelja je da obavijeste o tome prosca, jer možda pojedinih ljudi ne podnose spomenuto, ukoliko ne znaju o tome na početku pa saznaju kasnije prema tome osjećaju odvratnost, ili možda to bude razlog problema u braku između njega i njegove žene, možda to on vidi kao mahanu zbog koje –da je bio upoznat s njom- ne bi stupio u brak s dotičnom osobom. U svakom slučaju, na starateljima je obaveza da prosca obavijeste o stanju djevojke kako bi prosac bio na jasnom i kako ne bi korio poslije ženine staratelje poslije.

A Allah najbolje zna!

Vrhovni rijaset za naučna istraživanja i šerijatsko-pravne odgovore u Saudijskoj ArabijiAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA