Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Kako Islam gleda na nemoral?


nemoralPitanje: Kako islam gleda na muslimane koji idu u džamiju, a kod kuće sa svojom ženom i djecom gledaju nemoralne filmove i čine neke nemoralne radnje, bilo javno ili tajno?

Odgovor: Musliman koji ide u džamiju, isto kao i onaj koji ne ide, može biti zaveden od šejtana. Niko od ljudi nije imun na grijehe. Međutim, logično je da musliman koji ide u džamiju ne čini velike grijehe i da ne ustrajava u griješenju, zbog toga što on, prakticirajući islam, ima zaštitu koju mu Allah, dž.š, pruža. Ukoliko vidimo muslimana da griješi, kao što je navedeni primjer u pitanju, onda u njegovu prakticiranju islama nešto nije u redu. Npr. namaz ima, između ostalog, ulogu da čovjeka spriječi da čini nedostojna i ružna djela i nasilje.

Ukoliko to čovjek čini, i pored toga što klanja, to znači da sa njegovim namazom nešto nije u redu. Možda on taj namaz obavlja samo formalno, mehanički, tako da njegov namaz na njega nimalo ne djeluje. Možda taj čovjek živi u društvu koje mu ne naređuje dobro i ne odvraća ga od zla itd. U svakom slučaju dužni smo emanet islama prenositi, dužni smo ljudima pomagati da savladaju šejtana i prestanu raditi loša djela, te ti preporučujem da lijepom riječju i savjetom pokušaš djelovati na tog muslimana koji, i pored toga što ide u džamiju, radi to ružno djelo. Spomenutom muslimanu koji, uprkos činjenici da ide u džamiju, želim ukazati na činjenicu da će odgovarati za ono što svojim organima radi i da će biti odgovoran za svoju porodicu, jer svi smo mi pastiri i svi smo odgovorni za svoje stado.

Na pitanje odgovorio: Šukrija RamićAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA