Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Dobrovoljni namazi i zikr ?


tespih

Pitanje: Ja sam sebi odredio da u toku dana i noći klanjam toliko rekata i proučim određeni zikr. Kada je za to saznao jedan moj brat u vjeri ukorio me i rekao da to nije dozvoljeno, jer tako nešto ne postoji u sunnetu. Da li je on u pravu?

Odgovor: Ukoliko si ti za sebe isplanirao da svaki dan klanjaš toliko rekata nafile, da proučiš toliko iz Kur‘ana, da toliko puta proučiš određene dove itd, nadam se da za to nema smetnje pod uslovom da to ne smatraš propisanim i da tome ne pozivaš druge, ne u smislu da oni čine dobra djela koja ti činiš nego u smislu da ih nagovaraš da rade isto što i ti radiš, a Allah, dž.š, najbolje zna. Koristim se ovom prilikom da pozovem muslimane da se upoznaju s Poslanikovom, s.a.v.s, praksom u pogledu dobrovoljnih namaza (nafila), dova itd. Sigurnije je slijediti ono što je bilo u njegovoj praksi, a sigurno se u njegovoj praksi može naći ono što je dovoljno svakom muslimanu, čak i onome koji nafilama želi postići najviše stepene u Džennetu.

Na pitanje odgovorio dr.Šukrija RamićAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA