Ponedjeljak, Svibanj 21, 2018
ramazanski_savjeti

Odbrojavanje do Ramazana: mudrost, fokusiranje i oslonac


ramadan4

Ibn Ata’ je rekao: “Vaša težnja ka onome što vam je već zagarantovano i vaša nemarnost u onome što se traži od vas su znaci zamagljenosti vaše pronicljivosti.”

Mudrost u biti ovisi o tome gdje je naše srce u interakciji sa svime što nas okružuje. U skladu s time, Ibn Ata’ upozorava da bi oni koji vjeruju u Allaha trebali uvijek biti fokusirani na Allaha. To, u svakom slučaju, ne negira obaveze koje imamo u životu na ovom svijetu, ali znači da naša pažnja i oslonac trebaju biti usredotočeni na pravo mjesto.

Allah je rekao u Kur’anu: „Ljude i džinove sam stvorio samo da Mi robuju. Ja ne tražim od njih opskrbu niti želim da Me hrane. Opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!'' (Ez-
-Zarijat, 51: 56-58).

Allah je također rekao: “Naredi čeljadi svojoj da obavlja molitvu i istraj u tome! Mi ne tražimo od tebe da se sam hraniš, Mi ćemo te hraniti! A samo one koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili čeka lijep svršetak.”

Ovi ajeti nas podsjećaju da je naša osnovna dužnost na ovom svijetu robovati Allahu na najbolji mogući način. Stoga, trebamo privređivati za svoju porodicu, ali nikada ne smijemo zaboraviti da je taj posao – ukoliko se radi zbog ovog razloga – samo po sebi služenje Allahu, da smo mi izaslanci odabranog Allahovog načina života na zemlji, i da je On Onaj koji nas u biti opskrbljuje.

Ako On želi da ne postignemo finansijski uspjeh – nećemo, a ako On želi bogatstvo za nas – to ćemo i ostvariti. Mi i dalje moramo izvršiti naš dio, ali u isto vrijeme moramo imati na umu suštinu stvari.

U isto vrijeme, trebamo da se borimo koliko je u našoj mogućnosti da zadovoljimo  Allaha koliko možemo ispravno živeći i radeći. To je ono što se traži od nas i u šta bismo trebali uložiti naše napore.

Kao što sam napomenuo na početku, poenta nije toliko u tome šta radimo koliko u tome gdje je naše srce kada to radimo. Ako nas svako djelo koje činimo vodi sve dublje i dublje u ponor ovosvjetskih briga umjesto da nas približi Allahu, onda trebamo da budemo oprezni jer bi to mogao biti znak da idemo pogrešnim putem.

Naš zadatak nije samo da preživimo u ovom svijetu, nego prije da se pridružimo ostatku univerzuma u simfoniji veličanja Allaha.

Da bismo ovo primijenili prije i za vrijeme ramazana, trebali bismo se upitati kod obavljanja poslova i donošenja odluka: “Da li brinem za izbore koji mi se pružaju ili za posljedice mojih djela koje su pod Allahovom kontrolom?”

Očigledno, trebali bismo tražiti prethodno rečeno uz nadu da će nas Allah blagosloviti sa uspjehom u našim izborima.

Autor: Jamaal DiwanAdd this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

RAMAZANSKI SAVJETI

POSJETITE MINBER.BA