Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Nošenja tespiha oko vrata?


TESBIH

Pitanje: Da li je dozvoljeno nositi tespih na vratu kao lančić? Naime, vidio sam mnoge ljude koji to čine i smatraju to svojom hamajlijom.
Odgovor: Nošenje tespiha oko vrata samo po sebi u osnovi nije sporno, naravno, pod uvjetom da to nošenje nije popraćeno određenim neispravnim i neutemeljenim ubjeđenjima, kao ovo ubjeđenje koje ste spomenuli u pitanju.


U ovom slučaju, kao što u islamu nije dozvoljeno nositi hamajlije, amulet i ono što im sliči, tako isto s tim ciljem nije dozvoljeno nositi tespih oko vrata.
Rezime: Ako bi se tespih nosio oko vrata sa ubjeđenjem da to pribavlja kakvu korist ili otklanja nedaću, tada je to zabranjeno, kao što je zabranjeno nositi i vješati na sebe ostale hamajlije. Međutim, ako bi neko stavio tespih oko vrata bez ubjeđenja da ga to štiti ili čuva, to je u osnovi dopušteno. A svakako je prioritetnije to i ne činiti, kako se čovjek ne bi poistovjetio sa onima koji to čine sa neispravnim ubjeđenjima.

A Allah najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA