Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Obavljanje obaveznih namaza u prijevoznom sredstvu (autobusu)?


autobusPitanje: Može li se namaz u nekim posebnim okolnostima klanjati u autobusu, s tim da se sedžda čini na naslon?
Odgovor: Es-selamu alejkum! Uvaženi brate u islamu, stajanje u namazu (kijam) je jedan od ruknova namaza koje nije dozvoljeno izostaviti izuzev ako za tim postoji validan šerijatski razlog, kao u slučaju bolesti, ili kada čovjek iz nekih drugih razloga ne može da ispuni taj namaski rukn, kao osoba koja se vozi u autobusu.


Osoba koja se vozi u autobusu može biti u jednoj od dvije situacije:
1.    Da putuje autobusom koji na toj relaciji ima zaustavljanja (odmaranja). U ovakvoj situaciji osobi nije dozvoljeno da klanja u autobusu obavezne namaze, jer bi na taj način izostavila rukn koji se u pauzi koju pravi autobus može ispoštovati.
2.    Da putuje autobusom koji se na određenoj relaciji ne zaustavlja, ili se zaustavlja nakon što istekne namasko vrijeme (nadam se da je poznato da kada je u pitanju musafir namaska vremena podne i ikindija postaju jedno vrijeme, a akšam i jacija jedno). U tom slučaju nije dozvoljeno odgađati namaz do zaustavljanja autobusa, već će klanjati namaz u sjedećem položaju.

Što se tiče sedžde, nju će činiti tako što će se tijelom pognuti naprijed, malo više od poginjanja prilikom obavljanja ruku'a.

A Allaha najbolje zna!

Odgovorio: Elvedin Pezić, prof.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA