Četvrtak, Svibanj 24, 2018
pitanja

Pranje vodom nakon mokrenja u toku hajza?


pitanje2Pitanje: Za vrijeme menstruacije ja se nakon mokrenja ne perem vodom bojeći se da mi voda ne naškodi, pa Vas pitam kakav je tretman toga?
 
Odgovor: Umjesto vode dovoljna je čista maramica ili nešto drugo, čisto i suho, a što uklanja nečistoću, kao što je kamen, komad drveta i sl. čišćenje se ponavlja tri ili više puta sve dok se ne otkloni nečistoća. Ovo nije slučaj samo sa tobom, nego je to opći propis za svaku muslimanku i muslimana, a na osnovu predanja koji prenosi Aiša, r.a., od Vjerovjesnika, salallahu alejhi ve sellem, da je rekao: ”Kada neko od vas ode obaviti nuždu, neka se očisti sa tri kamenčića, i ona su mi dovoljna.” (Bilježi ga Ahmed, En-Nesai, Ebu-Davud i Ed-Darekutni, koji kaže da je sened ovog hadisa sahih hasen.)
Ovaj stav temelji se i na predanju u kojem se navodi da je Selmanu el-Farisiju rečeno: ”Vas je Vjerovjesnik, salallahu alejhi ve sellem, podučio svemu pa čak i propisima obavljanja nužde.” Selman reče: ”Da, zabranio nam je da se okrećemo prema kibli prilikom obavljanja velike i male nužde, da se čistimo desnom rukom, da se čistimo sa ne manje od tri kamenčića i da to činimo (izmetom).” (Bilježi ga Muslim, Ebu-Davud i Et-Tirmizi.)
Allah je Onaj Koji daje uputu.

Šejh Ibn-Baz

 


Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA