Petak, Svibanj 25, 2018
pitanja

Da li kvari post - Sprej za lakše disanje (inhalator)


inhalator_onlOsobe oboljele od astme koriste sprej koji im olakšava disanje. Taj sprej sastavljen je od vode, kisika i ljekovitih sastojaka. Nakon dubokog udisaja sprej se ušprica u usta te sastav spreja u svom najvećem dijelu odlazi u disajne organe, prolazi kroz usta, grlo i dušnik i dolazi do pluća. Mali dio udahnutog spreja ostaje na stijeni grla i postoji mogućnost da jedan dio te skupljene tvari na grlu bude progutan i tako završi u želucu. Dakle, mali neznatni dio spreja ostaje na grlu i mali dio od tog dijela završi u želucu. Da li upotreba tog spreja kvari post ili ne? Učenjaci o tome imaju dva suprotna mišljenja. Većina učenjaka stanovišta je da upotreba spreja za lakše disanje ne kvari post, a na to upućuje sljedeće:

Post je, u pravilu, ispravan i ne kažemo za nešto da je anuliralo post osim ako to pouzdano znamo. Upotrebom spreja za lakše disanje postoji mogućnost da dio ubrizgane tvari završi u želucu, ali pouzdano to ne možemo tvrditi. Stoga kažemo da je post ispravan sve dok se pouzdano ili prevladavajućim mišljenjem ne potvrdi da je dio te materije dospio u želudac. Prema tvrdnjama medicinara, mogućnost da mali dio te materije siđe u želudac postoji, ali je to samo mogućnost i ne mora se desiti. Pored toga, ako mala količina te tvari i završi u želucu, neće pokvariti post, jer je to neznatna količina, koja se tolerira i prašta analogno dvjema stvarima:

Prva: Ispiranje usta i nosa. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisujući uzimanje abdesta, rekao je: "Pretjeruj prilikom ispiranja nosa, osim kada postiš." (Ebu Davud, br. 142, Tirmizi, br. 788 i drugi, hadis je sahih) Dakle, postaču je dozvoljeno ispirati usta i nos, ali je zabranjeno da u tome pretjeruje iz bojazni da se ne napije, a vlažnost koja nakon pranja ostane u ustima ne kvari post. Kada postač ispere usta vodom, u njegovu utrobu dospije veća količina vlage nego kada upotrijebi sprej. Količina vlage nastala upotrebom spreja, ako dospije do želuca, izuzetno je mala jer sprej zapremine 10 ml dovoljan je za dvije stotine ušpricaja, što znači da se kroz dvadeset ušpricaja potroši svega jedan ml spreja. Dodamo li tome činjenicu da najveći dio spreja odlazi u disajne organe, a na grlu se zaustavi samo mali dio, možemo pouzdano znati da je količina vlage koja može doći do želuca upotrebom spreja neusporedivo manja od količine koja može doći do želuca ispiranjem usta. Medicinari tvrde da, ako bi čovjek ispirao usta tekućinom koja se može pratiti rendgenskim zrakama, nakon kratkog vremena našao bi se trag te tekućine u želucu. Pored toga ispiranje usta ne kvari post. Analogno tome, upotreba spreja, koja uzrokuje daleko manju vlažnost u ustima, neće pokvariti post.

Druga: Upotreba misvaka. Amir ibn Rebia, radijallahu anhu, kaže: "Vidio sam Allahovog Poslanika nebrojeno puta kako koristi misvak za vrijeme posta." (Buharija mualekan-bez seneda, predaja je slaba, a postaču je dozvoljeno koristiti misvak, po ispravnijem mišljenju učenjaka, zbog drugih argumenata koji na to ukazuju.) Prilikom čišćenja zuba misvakom luče se određene tekućine, koje vlaže usta i mogu završiti u želucu. Pored toga upotreba misvaka ne kvari post i analogno tome post neće biti pokvaren upotrebom spreja za lakše disanje, koji uzrokuje manju vlažnost u ustima od misvaka.

Učenjaci koji su stanovišta da sprej za lakše disanje kvari post, svoje mišljenje baziraju na tome da upotrebom spreja dio vlage dođe do želuca, a ulazak tekućine u želudac kvari post, jer je to vid pića koje je postom zabranjeno. Pobornici prvog mišljenja odgovaraju na ovaj dokaz time da dolazak vlage u želudac nije kategorički siguran, a ako pretpostavimo da zaista dođe, to je izuzetno mala količina koja se prašta i tolerira, analogno vlazi koja dospijeva u želudac prilikom ispiranja usta i upotrebom misvaka. Prema tome, upotreba spreja za lakše disanje ne kvari post, međutim, pohvalno je izaći iz kruga razilaženja uzimanjem obuhvatnijeg mišljenja, pa ako bolesnik nije u potrebi, neće koristiti sprej, a ako je u potrebi, koristit će ga i post mu je, inšallah, ispravan.

Ako bolesnik uzima inhalaciju upotrebom posebnog aparata, koji pomoću kisika pretvara tekućinu pomiješanu s lijekovima u paru, koju bolesnik udiše putem posebne maske ili cjevčice, u tom slučaju dolazak kapljica tekućine u želudac je gotovo siguran i bolesnik to ne može spriječiti. Ako bolesnik koristi ovakvu inhalaciju za vrijeme posta, prekinut će post i taj dan kasnije napostiti. (El-Munedžid, Fetava islam sualun ve dževab, br. 78459)Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA