Četvrtak, Svibanj 24, 2018
pitanja

Da li kvare post tabelte koje se stavljaju pod jezik


tablete

Medicinari su ustanovili da je područje ispod jezika mjesto sa kojeg tijelo najbrže upija i apsorbira lijek, zbog toga su lijekovi koji treba da što brže djeluju, poput sredstava protiv srčanog udara, pripremljeni da se u organizam unose topljenjem ispod jezika. Na takav način za vrlo kratko vrijeme tijelo upije ljekovitu tvar i ona putem krvi dolazi do srca. Islamski pravni kolegij sa sjedištem u Džidi na svom desetom sastanku donio je zaključak da ovakve tablete, ukoliko se ne proguta lučevina koja nastane nakon što se tableta otopi, neće pokvariti post. Razgrađena tableta ulazi u tijelo putem posebnih kanala ispod jezika i odlazi u krv. Tako unesena tvar nije hrana ili piće, niti je u značenju hrane i pića, jer ne dolazi u želudac, niti tijelu daje snagu i svježinu poput hrane. Stoga, topljenje tablete ispod jezika neće 

pokvariti post uz uvjet da se preostala otopina izbaci iz usta, a ako se proguta, post je pokvaren i bolesnik će taj dan napostiti.

Endoskopski pregled gornjeg dijela sistema za varenje

Optički pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog crijeva vrši se upotrebom gastroskopa, tj. aparata koji se sastoji od uske gumene cijevi s optikom na vrhu, koja se uvodi kroz usta u želudac. Da li ovakav pregled kvari post ili ne? Klasični učenjaci islamskog prava razmatrali su pitanje s kojim se ova mesela može identificirati. Naime, raspravljali su da li je postaču pokvaren post ako bi progutao nešto što nije hrana i što se neće rastvoriti u želucu, poput kamenčića, dugmeta ili kovanice. Većina učenjaka je stanovišta da namjernim gutanjem bilo čega, svejedno bilo hranjivo ili ne, post biva pokvaren, jer se to tretira jelom, a jelo kvari post. Ovog su stava hanefijski, malikijski, šafijski i hanbelijski mezhebi, s tim što hanefije naglašavaju da će post biti pokvaren samo ako progutani predmet potpuno uđe u želudac, a ako bi jedan kraj ostao napolju ili ako bi bio vezan za konac i sl., post ne bi bio pokvaren. (Hašijetu ibnil-Abidin, 2/397)

Postoji i drugo mišljenje po ovom pitanju, tj. da gutanje sličnih predmeta ne kvari post. Ovo mišljenje zastupa jedan dio malikija, a odabrao ga je i Ibn Tejmijje. Dokaz ovog mišljenja jeste da se gutanje nehranjivih predmeta, poput kamenčića, ne tretira jelom ili pićem, niti tijelo od toga ima korist. U hadisi-kudsijju Uzvišeni Allah kaže o postaču: "Ostavlja svoje potrebe i svoju hranu radi Mene." (Muslim, br. 1151) Hadis ukazuje da će post biti pokvaren konzumiranjem hrane, a slični predmeti nisu hrana. Ovo mišljenje je odabrano, jer gutanje predmeta koji nisu hranjivi i ne rastvaraju se u želucu nije u značenju hrane i pića i ne jača tijelo, a Allah najbolje zna.

Primjenom ove mesele na endoskopski pregled, zaključujemo da po hanefijskom mezhebu unošenje gastroskopa u usta, a zatim želudac, neće pokvariti post, jer jedan njegov dio ostaje vani. Isto tako, post neće biti pokvaren prema odabranom mišljenju da gutanje nehranjivih predmeta ne kvari post. Međutim, praktično možemo napraviti razliku između dva stanja:

Prvo: Da ljekar pri endoskopskom pregledu putem gastroskopa unese hranjive ili razgradive tvari u organizam, bilo da premaže crijevo masnom tvari radi lakšeg klizanja, ili da putem cjevčice ubrizga tekućinu koja čisti optičku glavu radi lakšeg slikanja. U tom slučaju ovakav pregled će pokvariti post, jer te tvari ulaze u želudac i tijelo ih razgrađuje.

Drugo:  Da se prilikom preglede ne unesu hranjive i razgradive tvari u grlo i želudac. U ovom slučaju unošenje gastroskopa neće pokvariti post. Prema hanefijskom mezhebu, to neće pokvariti post, jer dio unesenog predmeta ostaje van želuca, a po mišljenju koje smo preferirali, to neće pokvariti post, jer nije hrana, ne razgrađuje se, ne koristi tijelu i ne negira mudrost i smisao posta.Add this page to your favorite Social Bookmarking websites
Reddit! Del.icio.us! Mixx! Free and Open Source Software News Google! Live! Facebook! StumbleUpon! TwitThis Joomla Free PHP
Share

BUDIMO PRIJATELJI

PITANJA I ODGOVORI

POSJETITE MINBER.BA